Reclamă

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat la Digi24 că viitura de pe Dunăre nu va constitui o problemă majoră pentru România, întrucât fluviul poate susține debite mult mai mari decât cele prognozate, de până la 9.500 metri cubi pe secundă. Fechet a subliniat că Dunărea are în prezent un debit de 7.100 metri cubi pe secundă și că, chiar și în scenariul în care debitul ar crește până la 8.000 metri cubi pe secundă, România nu ar întâmpina probleme semnificative.

Totuși, ministrul a atras atenția asupra posibilelor revărsări ale râurilor Jiu, Olt, Vedea și Argeș, care ar putea afecta sudul țării. În acest context, pentru gestionarea situației, Comitetul Extraordinar pentru Situații de Urgență a fost convocat la ora 12.00 pentru a analiza condițiile meteo și avertizările hidrologice disponibile.

„La ora 12.00 am convocat Comitetul Extraordinar pentru Situații de Urgență. Până la acea oră vom avea informațiile meteo și avertizările hidrologice, pentru a ști exact unde trebuie să ne concentrăm resursele, care sunt bazinele hidrografice care urmează a fi afectate de acest nou ciclon. Duminică ne așteptăm să fie ziua cea mai grea, iar până atunci suntem în alertă”, a declarat Mircea Fechet.

Ministrul a mai declarat că strategia de gestionare a situației va depinde și de prognozele meteorologice și hidrologice ulterioare, menționând că ar putea fi necesară extinderea sau repoziționarea avertizărilor. „Ne uităm însă cu mare atenție la ce se întâmplă pe cursurile de apă interioare și în funcție de județele unde se va localiza acest ciclon și unde va ploua mai mult să fim pregătiți de intervenție rapidă”, a specificat el.

De asemenea, Fechet a exprimat îngrijorări pentru județul Galați și a subliniat că, cu excepția sudului Olteniei, solul României este deja suprasaturat, complicând situația. „Sper să nu fie afectat din nou județul Galați, pentru că acolo oamenii suferă deja de pe urma inundațiilor”, a adăugat ministrul.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro