Reclamă

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că fenomenele meteorologice extreme, similar celor care au afectat județul Galați, vor deveni din ce în ce mai frecvente și mai intense, astfel „regândirea totalității modului de reacție” din partea autorităților devine necesară. Fechet a explicat că, „statistic vorbind, astfel de fenomene de asemenea intensitate nu ar fi trebuit să se întâmple decât o dată la sută de ani”. Cu toate acestea, județul Galați a înregistrat astfel de evenimente extreme de trei ori între 2007 și 2023.

Fechet a subliniat că deși inundațiile sunt inevitabile, pagubele cauzate de acestea pot fi diminuate prin eficientizarea intervențiilor autorităților. „Astfel de inundații nu pot fi evitate. Astfel de situații nu pot fi evitate, când avem în 24 de ore 225 de litri pe metrul pătrat, cum am avut la Amzacea în județul Constanța, sau la fel cum am avut aici”, a afirmat ministrul. Totodată, acesta a menționat că populația din localitatea afectată de inundațiile recente a primit alerte prin sistemul RO-Alert, un aspect pozitiv în gestionarea situației.

Acesta a continuat să detalieze că autoritățile din Galați, privind gestionarea apelor, sunt subordonate celor din Iași. Ministrul a accentuat importanța reducerii pagubelor printr-o intervenție promptă și coordonată în astfel de situații de urgență. Declarând prioritare măsuri care să reducă impactul dezastrelor naturale, Fechet aduce în discuție necesitatea unei restructurări în metodele de reacție la schimbările climatice care afectează țara.

Conform declarațiilor ministrului, schimbările climatice semnalează un viitor cu fenomene meteo extreme tot mai dese și severe, cerând o regândire strategică a modului în care autoritățile trebuie să acționeze pentru a limita pagubele cauzate de acestea.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro