Reclamă
Reclamă

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat joi, la Tulcea, că apa Mării Negre este sigură pentru îmbăiere, în contextul discuțiilor despre o posibilă poluare în apropierea plajei din Constanța. El a fost întrebat despre situația de miercuri când resturi de cereale au ajuns în apropierea țărmului.

„În acest moment nu există niciun pericol. Am fost informat începând de la momentul producerii acestui fenomen, pentru că există un dispecerat în cadrul Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor unde Agenția de Protecție a Mediului din județul respectiv de cele mai multe ori sau Garda de Mediu, Comisariatul Județean sau orice altă instituție semnalează astfel de fenomene. Cred că important, pe de-o parte, este identificarea exactă a situației, la fel cum atunci când situația o impune, bineînțeles că obligația autorităților este aceea de a preveni și de a comunica persoanelor care pot fi afectate pentru a se lua măsurile în timp real. Din informațiile pe care le am astăzi nu există niciun pericol nici pentru turiști, nici pentru…”, a declarat ministrul Mediului.

Întrebat dacă situația a creat un disconfort turiștilor, Mircea Fechet a răspuns: „Fără îndoială că disconfort poate însemna și o cantitate mare de alge la mal. Însă vreau să delimitez foarte clar disconfortul de o eventuală poluare care ar putea să pună în pericol fie turiștii, fie biodiversitatea Mării Negre. În acest moment, din informațiile pe care le am la dispoziție apa Mării Negre este sigură pentru îmbăiere”.

Reclamă

Biologul Adrian Bîlbă a postat miercuri, pe pagina sa de Facebook, mai multe fotografii și un filmuleț în care prezenta o „posibilă poluare cu hidrocarburi în apele litorale ale orașului Constanța”.

Autoritatea Navală Română a reacționat imediat, clarificând situația: „Autoritatea Navală Română dorește să clarifice și să dezmintă afirmațiile false și alarmiste lansate de domnul Adrian Bîlbă pe rețelele de socializare, referitoare la presupuse poluări în Marea Neagră. În postarea sa pe Facebook, domnul Bîlbă a prezentat imagini și filmulețe cu ceea ce el a pretins a fi o poluare severă pe litoralul Mării Negre. Dorim să aducem la cunoștința publicului că aceste afirmații sunt complet nefondate și dăunătoare, reprezentând o încercare gravă de dezinformare”.

Reprezentanții Autorității Navale Române au menționat că au fost inițiate verificări: „Imediat după apariția acestor imagini în spațiul public, Autoritatea Navală Română, prin Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), sub coordonarea MRCC (Maritime Rescue Coordination Centre), a demarat verificări amănunțite pentru a stabili veridicitatea informațiilor prezentate. În urma acestor investigații s-a constatat că ceea ce domnul Bîlbă a prezentat ca fiind poluare reprezintă posibile reziduri de cereale”.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro