Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, și-a confirmat astăzi participarea la summitul pentru pace al Ucrainei, în timpul unei vizite la Sankt Petersburg pentru Forumul Economic Internațional, a informat publicația de știri maghiară Telex, potrivit The Kyiv Independent.

Summitul pentru pace va avea loc în Elveția în perioada 15-16 iunie, iar 107 țări și organizații internaționale au confirmat participarea lor începând cu această săptămână.

Szijjarto și-a exprimat anterior ezitarea cu privire la participarea la summitul global pentru pace, deoarece Rusia nu ar fi prezentă. „Ungaria favorizează pacea și va participa la orice eveniment în care pacea este pe ordinea de zi”, a spus Szijjarto, adăugând că regretă că nu toate statele beligerante vor participa la eveniment. „Credem că s-ar obține rezultate reale dacă toată lumea s-ar afla la masa negocierilor”, a spus Szijjarto. „Nu este cazul de data aceasta. Dar, deoarece respectăm eforturile de pace ale elveţienilor, vom participa la nivelul miniștrilor de Externe.”

În cadrul forumului de la Sankt Petersburg, ministrul de Externe a mai susținut că Ungaria este una dintre țările europene cel mai grav afectate de războiul din Ucraina, referindu-se la aprovizionarea cu energie. Prețurile energiei s-au mărit rapid, costul anual al importurilor din Ungaria crescând de la 7 miliarde (7,6 miliarde de dolari) la 17 miliarde de euro (18,5 miliarde de dolari), în timp ce o diferență de 10 miliarde de euro (10,8 miliarde de dolari) reprezintă 6% din produsul intern brut, potrivit lui Szijjarto.