Ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, a afirmat într-un interviu pentru Il Messaggero că sancțiunile economice împotriva Rusiei nu au avut succesul scontat și sugerează că Occidentul ar trebui să se orienteze către negocieri diplomatice directe cu președintele Vladimir Putin pentru a încheia conflictul din Ucraina. Crosetto critică abordarea occidentală actuală și încurajează căutarea unui armistițiu și a păcii prin implicarea tuturor părților.

În ciuda acestor declarații, ministrul a apărat decizia Italiei de a oferi suport militar Ucrainei ca mijloc de a câștiga „timp și condiții” pentru încheierea conflictului. El a subliniat, de asemenea, importanța evitării unei escaladări care ar putea duce la o confruntare directă cu alte țări, în contextul în care forțele rusești ar încerca să ocupe Kievul.

Referindu-se la contraofensiva Ucrainei și la declarațiile președintelui francez Macron privind posibila implicare terestră în Ucraina, Crosetto le consideră decizii grabite, subliniind nevoia de analiză profundă și de acțiuni diplomatice. Mai mult, oficialul italian exprimă îngrijorarea că pretențiile Rusiei s-ar putea extinde dincolo de granițele Ucrainei, amplificând riscul unui conflict mai larg.

Pe plan internațional, Crosetto discută despre situația din Gaza, criticând impactul acțiunilor guvernului Netanyahu asupra civililor și menționând nevoia de a găsi alte metode de luptă împotriva Hamas. De asemenea, contemplă impactul posibil al unei realegeri a lui Trump asupra angajamentelor de apărare ale Italiei și subliniază pasivitatea tinerilor italieni față de agresiunea rusă, în contrast cu susținerea lor pentru cauza palestiniană.