Ministrul israelian al Apărării a instruit trupele să se pregătească să rămână pe vârful Muntelui Hermon în timpul iernii. Muntele Hermon se află la granița dintre Siria, Liban și o zonă tampon demilitarizată a ONU din Înălțimile Golan, care a intrat sub control israelian după căderea regimului președintelui sirian Bashar al-Assad pe 8 decembrie.
Conform unei declarații transmise de biroul ministrului Apărării Israel Katz, „din cauza a ceea ce se întâmplă în Siria, este o importanță enormă de securitate pentru a ne menține vârful”, a relatat BBC. Katz a distribuit, de asemenea, o fotografie pe platforma X, în care apare premierul Benjamin Netanyahu observând cu un binoclu vârful sirian al Muntelui Hermon. Textul care însoțește imaginea menționează că vârful a revenit sub controlul israelian după 51 de ani.
În același timp, Organizația Națiunilor Unite a cerut Israelului să se retragă din zona tampon care delimitează Siria de Înălțimile Golan, ocupate de Israel. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și-a exprimat „profunda îngrijorare” față de încălcările recente ale suveranității și integrității teritoriale ale Siriei. ONU acuză Israelul de încălcarea acordului din 1974, acord care a stabilit zona tampon dintre Israel și Siria. Israelul consideră, însă, că acest acord „s-a prăbușit” odată cu căderea guvernului sirian.
Înălțimile Golan, un platou situat la aproximativ 60 km sud-vest de Damasc, au fost confiscate de Israel în ultimele momente ale Războiului de șase zile din 1967 și ulterior anexate în 1981, deși această anexare nu a fost recunoscută internațional, cu excepția Statelor Unite în 2019. După ce forțele rebele au răsturnat regimul Assad, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au preluat controlul zonei tampon și și-au extins prezența în noi poziții din Înălțimile Golan, inclusiv pe Muntele Hermon.
În declarația ministrului Katz se menționează importanța pregătirii Forțelor de Apărare Israeliene pentru a face față condițiilor meteorologice severe. Guterres a subliniat joi că acordul din 1974 „rămâne în vigoare” și a condamnat orice acțiuni contrare acestuia, cerând părților implicate să-și respecte obligațiile și să înceteze orice prezență neautorizată în zona de separare.
În plus, Guterres și-a exprimat îngrijorarea față de numeroasele atacuri aeriene israeliene asupra diferitelor locații din Siria. Forțele Aeriene și Marina Israeliene au efectuat peste 350 de lovituri săptămâna aceasta, vizând resursele militare siriene, în încercarea de a preveni ca armele să ajungă „în mâinile extremiștilor”.