Reclamă

Ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, a declarat duminică că Teheranul nu are „linii roșii” când vine vorba de apărarea poporului și a intereselor sale. Declarațiile sale vin în contextul tensiunilor crescute din Orientul Mijlociu, în timp ce Republica Islamică depune eforturi pentru a evita un război regional, relatează EFE, citând Agerpres.

„Deși am depus eforturi enorme în ultimele zile pentru a descuraja un război total în regiunea noastră, afirm în mod clar că nu avem linii roșii în apărarea poporului și a intereselor noastre”, a afirmat Araqchi într-o postare pe X, la sosirea sa la Bagdad, parte a turneului său în țările arabe din zonă.

Ministrul a subliniat că „Statele Unite au furnizat Israelului o cantitate record de arme”, într-un moment în care statul israelian își intensifică campania de bombardamente și invazii terestre în Liban și continuă să lovească Fâșia Gaza devastată de conflict.

Potrivit CNN, Washingtonul a alocat Israelului un ajutor militar record de cel puțin 17,9 miliarde de dolari de la începutul războiului în Fâșia Gaza, cea mai mare sumă acordată de SUA de la debutul programului său de asistență militară pentru Israel în 1959, conform unui raport al Centrului de Investigații Neafiliat de la Brown University în cadrul proiectului „Costs of War”.

„Acum (SUA) pun în pericol și viețile trupelor lor prin desfășurarea acestora pentru a opera sisteme de rachete americane în Israel”, a mai adăugat Araqchi pe X. Recent, media israeliene au informat că SUA ar intenționa să desfășoare baterii de apărare antiaeriană THAAD pe teritoriul Israelului, sistem ce va fi operat de militarii americani pentru a consolida apărarea Israelului împotriva unor atacuri posibile din partea Iranului.

Araqchi a ajuns duminică la Bagdad, continuând „consultările cu țările musulmane privind situația critică” din Orientul Mijlociu, pe fondul „agresiunii genocide” exercitate de regimul israelian în Gaza și Liban, conform purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Esmaeil Baghaei. Turneul său, care a inclus vizite în Liban și Arabia Saudită – principalul rival al Iranului în lumea islamică – are loc într-un context de așteptare a unui răspuns israelian la un atac iranian cu zeci de rachete balistice pe 1 octombrie.

Iranul a efectuat acest atac drept răspuns la operațiunile israeliene din sudul Libanului și la uciderea unor aliați, inclusiv liderul Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran și șeful Hezbollah, Hasan Nasrallah, la Beirut. Potrivit NBC News, administrația de la Washington ar considera că Israelul și-ar fi limitat represaliile la atacuri asupra unor ținte militare și a infrastructurii energetice, fără să vizeze, deocamdată, situri nucleare.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro