Criza medicală provocată de pandemia de Coronavirus merge mână în mână cu criza economică, mai ales în țări a căror economie nu era prea puternică nici înainte de acest moment.

În această situație se află și România în care suspendarea multor activități economice, numărul de șomeri în creștere și cererea mare pentru ajutor financiar din partea statului, l-a adus pe Ministrul Finanțelor în situația de a avertiza în privința unor probleme la plata pensiilor și a salariilor.

”Toate cheltuielile au un semn de întrebare asupra lor. Dacă execuţia bugetară nu este bună, investiţiile vor avea un semn de întrebare asupra lor, la plata salariilor va fi o problemă şi acolo. Plata pensiilor care sunt azi va avea o problemă, dacă avem o execuţie proastă. Deci, execuţia bugetară este foarte importantă pentru a plăti cheltuielile pe care le avem azi”, a declarat Florin Cîţu, la Realitatea Plus.

În acest context, Cîțu militează pentru păstrarea actualelor niveluri la taxe și impozite, întrucât orice modificare, fie ea în plus sau în minus, ar putea avea efecte economice dramatice, în acest moment delicat.

„Ar fi o greşeală fatală pentru o economie ce vine după criză. Ar fi o greşeală foarte mare să creşti taxele. În acelaşi timp, ar fi o greşeală foarte mare şi să le scazi, pentru că ai nevoie şi de venituri la buget. Trebuie să păstrezi echilibrul. Situaţia pe care o ai trebuie să o administrezi aşa cum o ai. Dacă ai creşte taxele, arunci economia în criză şi mai rău. Dacă scazi taxele, creezi deficitul şi mai mare şi îţi creezi probleme pe partea de finanţare. Trebuie să rămâi acolo unde eşti, nu schimbi nimic. Nu au nevoie nici companiile, nimeni nu are nevoie de şocuri pe partea de fiscalitate. Trebuie să administrezi economia cu ceea ce ai şi unde nu ai resursele să te împrumuţi”, a mai declarat Cîțu.

Tot Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, este cel care ne liniștea acum două zile că România va ieși mai bine decât alte state din această criză, care nu a lovit țara chiar atât de rău. Pe de altă parte, Cîțu anunța, săptămâna trecută că, la prima rectificare bugetară a anului 2020, deficitul bugetar pentru anul în curs urcă la 6.7%, din care 3% se regăsesc în măsurile luate pentru relansarea economiei. În cadrul aceleiași declarații, Cîțu adăuga că estimările Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză indică o contracție a economiei de 1,9% în anul 2020 şi un PIB nominal în scădere la 1.082 miliarde de lei.