Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat luni, după ședința de Guvern, că România nu își mai permite derapaje anul viitor, iar respectarea propunerilor bugetare va fi esențială. Barna a subliniat că va evita majorarea cotei de TVA sau a impozitului pe venit, considerând important să nu împovăreze mediul de afaceri.
„Voi face tot posibilul să construim bugetul anului 2025 fără majorare de cotă la TVA și la impozitul pe venit. Vom vedea în luna ianuarie care este situaţia finală anuală cu deficitul și vom încerca să ne încadrăm în această limită de 7% (deficit, n.r.), deşi este extrem de restrictivă. Nu îmi doresc să împovărez şi mai mult mediul de afaceri, nu ne dorim să împovărăm şi mai mult consumul”, a declarat Tanczos Barna, potrivit Agerpres.
Bugetul pentru anul viitor ar putea fi aprobat până la sfârșitul lunii ianuarie, conform declarațiilor ministrului, dacă lucrurile vor decurge conform planurilor. „Stabilitatea este primordială și mesajul nostru către piețele financiare trebuie să fie ferm”, a afirmat el, subliniind că orice propunere în bugetul anului 2025 trebuie respectată.
Tot în ședința de luni, Guvernul a adoptat mai multe măsuri fiscale incluse în Ordonanța trenuleț. Printre acestea, se numără majorarea de la 8% la 10% a impozitului pe dividende, reducerea pragului pentru microîntreprinderi de la 500.000 euro la 250.000 euro și, de la 1 ianuarie 2026, la 100.000 euro. De asemenea, a fost introdusă o taxă de 1% pentru construcții speciale („taxa pe stâlp”) și au fost decise înghețări de salarii și pensii în sectorul bugetar.
Această serie de măsuri fiscale și declarațiile ferme ale ministrului reflectă eforturile guvernamentale de a încadra bugetul în limitele impuse, fără a împovăra suplimentar contribuabilii și mediul de afaceri.