Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a avertizat că există riscul ca deficitul bugetar al României să depășească 8% în acest an, din cauza incertitudinii privind încasarea veniturilor planificate din digitalizare și amnistie fiscală. Într-o declarație făcută după ședința Guvernului, Boloș a explicat că nu poate garanta că aceste venituri vor fi realizate în totalitate.
„Există acest risc pe care îl avem din perspectiva veniturilor pe care le-am cuprins în buget pe componenta de digitalizare și amnistie fiscală. Nu cred că putem garanta 100% că aceste venituri, în întregime, se vor încasa la buget”, a declarat ministrul Boloș.
Ministrul a subliniat că, dacă acest risc se concretizează parțial sau în întregime, ținta deficitului bugetar de 6,9% stabilită de Guvern ar putea fi compromisă. „Noi, împreună cu ANAF, depunem toate diligențele pentru ca toate veniturile, așa cum au fost planificate și aprobate în Guvern, să fie și realizate. Nu a fost niciodată, în istoria bugetului României, să nu existe o doză de risc în implementarea veniturilor”, a adăugat Boloș.
Referitor la eventualele sancțiuni sau reduceri ale fondurilor europene, ministrul a oferit asigurări că astfel de măsuri nu vor fi impuse asupra României. El a menționat că obiectivul este clarificarea punctului de plecare al deficitului bugetar, astfel încât să se permită o ajustare fiscal-bugetară eficientă până în anul 2031.
„Se pune problema cu ce țintă de deficit bugetar pornim la drum pentru ajustarea fiscal-bugetară. Este extrem de important ca acest punct de pornire pentru 2025 și ulterior până în 2031 să ne permită ajustarea în cei 7 ani de ajustare a deficitului și, în plus, să menținem nivelul datoriei publice sub 60% din PIB. Sunt două condiționalități extrem de importante, și anume 7 ani pentru a ajunge în ținta de deficit bugetar de 3% și a doua, pe tot acest parcurs să avem limita datoriei publice sub 60% din PIB”, a explicat ministrul Finanțelor.
Declarațiile ministrului Boloș subliniază presiunea existentă asupra realizării planului de venituri prin digitalizare și amnistie fiscală, subliniind eforturile comune cu ANAF pentru atingerea obiectivelor bugetare aprobate de Guvern.