Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a anunțat pe Facebook că de la 1 august va intra în vigoare e-TVA, o măsură menită să reducă evaziunea fiscală. Anunțul a provocat nemulțumiri în rândul antreprenorilor și contabililor, care consideră că inițiativa va duce la abuzuri și va pune presiuni suplimentare pe activitatea lor.
Reacțiile negative nu au întârziat să apară și din partea economiștilor. Aceștia acuză faptul că proiectul de lege a fost pus în dezbatere publică doar ‘de formă’ și că nu au avut suficiente informații pentru a înțelege pe deplin cum va funcționa noul sistem e-TVA.
Christian Năsulea, profesor de economie mondială, a declarat: ‘Legislația pentru acest e-TVA a fost pusă în dezbatere publică de formă mai mult, pentru că nu a existat nici măcar timp ca partenerii sociali să citească și să înțeleagă, așa cum trebuie, mecanismul care ar urma să fie implementat. Motivul pentru care foarte mulți contribuabili și contabili spun, pe bună dreptate, că se va bloca economia din cauza acestui sistem, este că nu vorbim de niște verificări automatizate care să fie permise de un sistem digitalizat, ci vorbim de o nouă obligație de verificare a acurateții informațiilor care au fost trimise către ANAF de către alți contribuabili, de către contabilii fiecărei firme în parte’.
Întrebat dacă poate explica ce înseamnă e-TVA, Christian Năsulea a răspuns: ‘Din păcate, nu. Pentru că nu avem suficiente informații. E incertitudine în piață, în momentul acesta, încât îmi este greu să fac o explicație care să fie suficient de simplă și clară și care să se dovedească a fi și corectă’.
Conform anunțului ministrului, Ministerul Finanţelor propune, printr-un proiect de act normativ, modificări şi completări în domeniul gestionării şi implementării sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura și al aparatelor de marcat electronice fiscale. Proiectul prevede și excluderea accizelor din procedura de restructurare a obligaţiilor bugetare. De asemenea, Ministerul Finanţelor introduce obligatoriu facturarea electronică pentru relația între companii și consumatorii finali (B2C).
Proiectul de lege a fost criticat pentru lipsa de claritate și pentru presiunea suplimentară pe care o va pune asupra antreprenorilor și contabililor. Impunerea noului sistem este considerată de mulți drept o măsură care ar putea complica și mai mult o situație deja dificilă în mediul de afaceri din România.