Guvernul îi încurajează pe tineri să se înscrie în programul Noua Casă

Tinerii din România sunt încurajați să-și achiziționeze locuințe în 2023. O spune chiar Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. El a anunțat că plafonul pentru programul Noua Casă ar putea să fie extins.

Anul 2022 a fost unul extrem de dificil pentru români cu rate la bănci, în special pentru cei cu credite imobiliare. Din cauza majorării indicilor ROBOR și IRCC, cei mai mulți s-au trezit cu rate duble față de cât plăteau cu un an înainte.

Iar situația nu se anunță una mai bună pentru 2023. Băncile deja au înăsprit condițiile pentru acordare a creditelor și cei mai mulți români se abțin că mai facă împrumuturi.

Dar chiar și așa, Ministerul Finanțelor îi încurajează pe tineri să-și achiziționeze locuințe. Mai exact, ei sunt sfătuiți să beneficieze de programul „Prima Casă”, lansat de Guvern în urmă cu mai bine de 13 ani.

Trebuie să continue programul. Aș vrea ca la jumătatea anului să suplimentăm plafonul. În contextul în care dobânzile sunt ridicate, piața manifestă prețuri mai mari decât ar trebui, statul trebuie să vină cu măsuri de sprijin. (…) Sunt două tipuri de credite, facilitatea fiind pe garanțiile oferite, prin derogarea de la condițiile bancare. Îi încurajez pe tineri să aplice., a spus Câciu.

Cine poate să acceseze programul Noua Casă

Cei care se încumetă totuși să-și cumpere un imobil ar trebui să știe condițiile pentru programul „Noua Casă”. Acesta se adresează tinerilor salariați ce au împlinit vârsta de 18 ani și pot prezenta o adeverință de muncă care să ateste că lucrează de minim 6 luni de zile.

Este un program ce facilitează celor interesați cumpărarea unei locuințe, prin intermediul contractării de credite garantate de stat. Pentru 2023, Guvernul are o propunere de plafon de 1,5 miliarde lei pentru garantarea acestor credite imobiliare.

Românii care se încadrează pot accesa diferite sume de bani, în funcție de valoarea locuinței și avansul pe care sunt dispuși să îl dea.

Mai exact, valoarea maximă a creditului care poate fi accesat pentru o singură locuință este de 66.500 de euro, iar avansul este de 5% – pentru locuințele care au un preț maxim de 70.000 euro.

În schimb, în cazul în care prețul locuinței ajunge până la 140.000 de euro, valoarea maximă a creditului va putea ajunge la 119.000 euro, cu un avans de 15% din partea beneficiarului.

Share.