Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că energia eoliană este, din nou, cel mai important segment din mixul energetic de producție al României, cu 27% din total și o capacitate de 2.000 MW. Acest fapt, coroborat cu vremea favorabilă, a dus la o producție totală de peste 7.200 MW, în contextul unui consum de peste 8.000 MW, specific zilelor de weekend.
Burduja a adus critici lui Călin Georgescu, etichetându-l drept „călărețul fără cap” pentru declarațiile sale din campania prezidențială, în care susținea că „eolienele nu produc curent”. Burduja a declarat că una dintre responsabilitățile unui ministru este de a informa corect publicul și de a explica aspectele tehnice, vitale pentru viața cotidiană.
Pe lângă energia eoliană, producția hidro este la un nivel scăzut de 1.146 MW, din cauza vremii secetoase, dar România se bucură de un grad de umplere de 57,4% al lacurilor de acumulare, asigurând rezerve pentru lunile viitoare. Burduja a menționat și producția de energie din baterii, care, deși modestă în prezent, are potențial de creștere semnificativă până în 2027, datorită finanțărilor asigurate.
Potrivit ministrului, perspectivele pentru energia eoliană sunt optimiste, cu fonduri substanțiale atrase pentru dezvoltarea acestui sector, atât din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cât și din Fondul pentru Modernizare. El a accentuat importanța continuării pe drumul corect pentru atingerea independenței energetice a României.
Burduja a explicat că importurile de energie sunt necesare, dar se așteaptă ca situația să se îmbunătățească până în 2026, când capacitățile interne se vor extinde cu 1.500-2.000 MW în bandă. Referindu-se la Călin Georgescu, Burduja a ironizat impactul afirmațiilor acestuia cu privire la contribuția energiei eoliene.
Reamintind criticile aduse lui Georgescu, Burduja l-a invitat să înțeleagă diferențele tehnice fundamentale între diverse surse de energie, subliniind necesitatea unei abordări fondate pe date concrete și corecte.