Ministrul Energiei asigurat de specialiști: Nu există riscuri majore pentru echilibrul Sistemului Energetic Național

Specialiștii de la Transelectrica și Dispeceratul Energetic Național, alături de operatorii din distribuție, l-au asigurat pe ministrul Energiei, Sebastian Burduja, că nu există riscuri majore asupra echilibrului Sistemului Energetic Național (SEN) sau riscul unor avarii generalizate pe arii extinse, a declarat luni oficialul în cadrul unei conferințe de presă.
„Am participat la ședința comandamentului de vară întrunită tocmai pentru că avem de-a face cu o situație deosebită din punct de vedere al condițiilor meteorologice. Oameni cu experiență foarte îndelungată în sectorul energetic au spus că este atipic, ca să fiu delicat, să ai zi după zi de temperaturi de peste 40 de grade, mai ales pentru luna iulie. Este cu totul și cu totul special în Sistemul Energetic Național. Am discutat pe două paliere: pe de o parte din perspectiva consumului și producției, să ne asigurăm că facem tot ceea ce este posibil pentru a acoperi cât mai mult din consum din producția internă și, pe de altă parte, a ne asigura că rețelele de transport și distribuție energie electrică sunt în bună stare de funcționare”, a precizat Burduja.
Oficialul a adăugat că, din cauza temperaturilor ridicate, pot apărea anumite probleme strict locale, ce pot fi rezolvate rapid. Potrivit ministrului, în cadrul ședinței Comitetului interministerial, s-a discutat și pe tema producției și a consumului de energie.
„Așa cum vă spuneam, ca urmare a eforturilor pe care le-am depus cu toții în ultimele zile, am reușit să creștem producția cu aproximativ 400 de megawați. Mă refer la un grup de la Ișalnița – cu aproape 250 de megawați, la Paroșeni – aproape 100 de megawați, la CET București Sud – cu 50 de megawați. Căutăm în continuare soluții prin care să creștem, mai ales pe perioadele ridicate, în vârful de consum de seară când înregistrăm un deficit și prețuri ca atare pe piețe, după cum ați văzut, să putem să creștem producția hidro. Deși este un an foarte secetos, cel mai secetos din ultimul deceniu, avem un grad de umplere satisfăcător, de peste 80%, în lacurile de acumulare. Trebuie să știți că în jur de 70% din producția hidro este pe curs de apă și debitele sunt reduse, iar debitul Dunării este în scădere”, a explicat ministrul.
Sebastian Burduja a subliniat faptul că Transelectrica a amânat anumite lucrări de intervenții asupra rețelei pentru a avea o disponibilitate maximă a rețelei în țară. „Este important să avem și interconexiuni cu țările vecine. Dacă n-am fi avut aceste interconexiuni, cu siguranță prețurile ar fi fost și mai mari. Faptul că avem acces la energie de import a pus presiune în scădere pe preț”, a spus el.
Ministrul a menționat că „suntem în această situație în care mai căutăm 50 de megawați aici, 200 de megawați dincolo. Este consecința unor decenii în care statul nu a investit în sectorul energetic”. Burduja a subliniat importanța marilor proiecte energetice, cum ar fi modernizarea Vidraru și unitățile 3 și 4 de la Cernavodă.
În final, ministrul a afirmat că „Investițiile din finanțări nerambursabile, de 13,6 miliarde de euro, au fost contractate. Am adus acești bani în România, dar din păcate, lucrurile nu se vor întâmpla de azi pe mâine. Până la finalul anului vom avea 100 de megawați stocare în baterii, până la finalul anului viitor, 500 de megawați stocare în baterii”.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a participat luni la ședința Comitetului interministerial dedicat sectorului energetic. Pe agenda discuțiilor s-au aflat subiecte precum analiza situației actuale din sistemul energetic național și soluțiile necesare.
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨