Ministrul Energiei confirmă continuarea parteneriatelor strategice cu SUA și UE

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că parteneriatele strategice între Uniunea Europeană și SUA, precum și între România și SUA, vor continua, în ciuda evoluțiilor politicii administrației Trump. „Nu trebuie să avem abordări de tip judecată definitivă asupra politicii președintelui american”, a subliniat Burduja.
În cadrul unei conferințe de presă, ministrul a fost întrebat despre direcția recentă a politicii SUA sub președintele Donald Trump. Burduja a declarat că unele evenimente recente sunt „poze de etapă” și că „modul de negociere, de prezentare și stilul administrației Trump nu trebuie judecat definitiv. Contează rezultatele, pe noi asta ne interesează”.
Referindu-se la proiectele energetice de la Cernavodă și Doicești, Burduja a asigurat că acestea sunt „în grafic” și că deciziile finale de investiție vor fi luate în anul următor. „Investițiile de la Doicești și Cernavodă merg în continuare la fel, sunt în grafic. La reactoarele 3 și 4, știți că anul trecut am semnat la Baku contractul cu consorțiul americano-european”, a menționat ministrul Energiei.
Proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doicești compune o altă componentă de importanță strategică. Burduja a explicat că „decizia finală de investiție va putea fi luată cel mai devreme la finele acestui an sau în 2026”, în funcție de datele disponibile în cursul anului viitor.
Contractul semnat la 15 noiembrie 2024, la Baku, denumit Contractul de Inginerie, Achiziții și Management al Construcției (EPCM), include companiile Fluor BV, Fluor Energy Transition Inc., AtkinsRealis și Ansaldo Nucleare SpA. Acesta cuprinde două faze principale: Limited Notice to Proceed (LNTP) și Final Notice to Proceed (FNTP).
De asemenea, proiectul SMR Doicești urmărește implementarea primei centrale nucleare cu tehnologie SMR NuScale Power din Europa, un pas important în diversificarea surselor de energie și în cooperarea internațională în domeniul nuclear.
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨