Reclamă

Ministrul Educaţiei, Daniel David, a afirmat că salariul de bază pentru personalul din educaţie trebuie să fie un indicator al respectului societăţii faţă de profesori şi educaţie. El consideră că performanţele trebuie să fie recompensate prin bonusuri şi premii, care să fie adiţionale salariului de bază.

Într-o conferinţă de presă, ministrul a răspuns dezbaterilor publice legate de legătura dintre performanţă şi salarizare. „Au fost discuţii, sunt, s-au tot pornit diverse analize. Eu cred următorul lucru, că indicatorii de performanţă – şi cred că şi Coaliţia a gândit la fel, pentru că m-am uitat în programul de guvernare cu foarte mare atenţie, şi acolo unde se vorbeşte de indicatori de performanţă, indicatorii de performanţă nu sunt legaţi de salariul de bază – eu cred că salariul de bază trebuie să reflecte respectul pe care noi îl dăm profesorului în societate şi educaţiei”, a declarat Daniel David, conform News.ro.

Ministrul a mai subliniat importanţa unei abordări meritocratice, menţionând că performanţele în educaţie ar trebui evaluate separat prin intermediul unor mecanisme de recompensare. „Deci nu salariul pe baza indicatorilor de performanţă, ci veniturile pot să intre în această logică”, a explicat el, aducând în discuţie posibilitatea de a introduce bonusuri şi alte formule de premiere pentru realizările deosebite.

Recapitulând, poziţia ministrului este clară: un salariu de bază decent este esenţial pentru recunoaşterea importanţei educaţiei, în timp ce performanţele individuale ar trebui să fie apreciate prin mecanisme suplimentare faţă de venitul salarial obişnuit.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro