Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a făcut precizări privind aderarea României la Spațiul Schengen, după ce premierul Marcel Ciolacu a menționat că românii ar putea călători fără controale la frontierele terestre începând din martie. Predoiu a subliniat că discuțiile și negocierile sunt în desfășurare, sunt ‘constructive’ și au ‘o bună perspectivă’, dar momentan nu există ‘o decizie formală la nivelul Consiliului JAI sau la nivelul ministerelor de Interne’, conform News.ro.
Predoiu a explicat că discuțiile cu miniștrii de Interne din statele membre UE, precum Austria, Ungaria și Bulgaria, s-au desfășurat pe tot parcursul anului, atât în formate oficiale, cât și în cadrul unor întâlniri informale la Viena, Budapesta, Sofia și Bruxelles. Predoiu a declarat: ‘Salut poziția domnului comisar Magnus Brunner exprimată recent la audierile din Parlamentul European, în cadrul cărora a exprimat sprijinul pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen cu frontiera terestră, cât mai rapid cu putință.’
În plus, ministrul a menționat o întâlnire recentă cu noul ministru francez de Interne, Bruce Retailleau, în Paris, care a reiterat sprijinul Franței pentru aderarea la Spațiul Schengen. ‘Toate aceste discuții au decurs foarte bine și constructiv pentru procesul de aderare, dar și pentru consolidarea frontierelor și combaterea migrației ilegale’, a adăugat Predoiu.
În comunicatul său, ministrul a accentuat că ‘nu există deocamdată o decizie formală luată la nivelul Consiliului JAI sau la nivelul ministerelor de Interne’. De asemenea, el a evidențiat că România va continua să sprijine protecția frontierelor și să dezvolte capacitatea de combatere a migrației ilegale. România este pregătită să implementeze toate măsurile necesare pentru protecția frontierelor sale și pentru aplicarea procedurilor Schengen atunci când se impun.
Predoiu a subliniat cooperarea eficientă a României în combaterea migrației ilegale cu vecinii săi și cu Austria, alături de o colaborare strânsă la nivelul ministerelor pe domenii de interes comun cu miniștrii din Austria, Ungaria și Bulgaria, dar și cu ceilalți oficiali din statele membre UE.