Reclamă

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că ancheta în dosarul de trafic de migranți, în care sunt implicați foști și actuali angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), respectă politica de „toleranță zero la corupție și de curățenie generală în toate structurile”.

„Această acțiune demonstrează faptul că nu tolerăm niciun caz de corupție, indiferent unde îl identificăm”, a adăugat ministrul.

Predoiu a precizat că operațiunea a fost inițiată de Direcția Generală Anticorupție (DGA) a ministerului, subliniind cooperarea eficientă între aceasta, Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) și instituțiile Parchetului. „Sigur că, mai departe, colegii de la DGA din Ministerul Afacerilor Interne au cooperat și au lucrat cu DGPI, cu instituțiile Parchetului, cu care, de altfel, colaborează foarte bine în mai multe dosare. Și acest semnal este unul care să arate tuturor că nu facem rabat de la niciun fel de exigență față de integritatea în exercitarea funcțiilor publice”, a arătat Predoiu.

Referindu-se la impactul acestui dosar asupra imaginii României în dosarul Schengen, ministrul de Interne a afirmat: „În primul rând, această acțiune demonstrează faptul că nu tolerăm niciun caz de corupție, indiferent unde îl identificăm prin structurile specializate ale MAI, respectiv DGA și DGPI. Este ceea ce așteaptă cetățenii români și partenerii externi ai României.”

El a menționat că acțiunile împotriva migrației ilegale trebuie susținute și de cifre statistice.

„În ultimul an, România a coborât, prin eforturile Ministerului Afacerilor Interne, Poliția de Frontieră, Poliția Română și alte structuri DGA și DGPI, care colaborează cu alte structuri ale statului, cifra de migrație ilegală cu 73 la sută. În ultimul an, migrația ilegală la frontierele României a coborât cu 73 la sută. Este o performanță pe care ne sprijinim eforturile în dosarul Schengen”, a subliniat el.

Cătălin Predoiu a declarat că România luptă constant pentru integrarea în Spațiul Schengen, precizând că acest obiectiv este urmărit intens la toate nivelurile politice.

„Nu există săptămână să nu avem acțiuni de sprijin ale acestui dosar prin Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul de Externe, alte structuri ale statului. Luptăm pentru Schengen în fiecare zi. Și obiectivul nostru este 2024, într-adevăr, dar aceasta depinde de o decizie politică la nivel european. Noi ne luptăm pentru ea. De la președinte până la prim-ministru, ministru de Interne, ministru de Externe, parlamentari și europarlamentari, toată lumea luptă pentru Schengen. Vă asigur de acest lucru”, a declarat ministrul.

Marți dimineață, polițiștii și procurorii au desfășurat 67 de percheziții în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Argeș, Sibiu și în București, într-un dosar penal care vizează constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți, trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României, facilitarea șederii ilegale în România și spălarea banilor. Grupul este condus de un fost angajat MAI.

Potrivit anchetatorilor, situația creată a generat „o stare de pericol la adresa securității naționale, ca urmare a favorizării pătrunderii pe teritoriul României a unor cetățeni străini, cu potențial risc terorist”. Au fost obținute avize de muncă cu încălcarea procedurilor legale pentru 1.181 de cetățeni străini, majoritatea din Pakistan și Bangladesh. Sumele plătite pentru un aviz de muncă variau între 500 și 1.000 de euro, iar pentru termene mai scurte, prețul ajungea chiar și la 5.000-6.000 de euro pentru o persoană.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro