Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a exprimat luni preocupări serioase legate de potențialele riscuri strategice ale sprijinului Statelor Unite, Marii Britanii și Franței pentru Ucraina, subliniind temerea unei confruntări directe între puterile nucleare majore. Lavrov a avertizat că acest sprijin intensifică riscul unei creșteri a pericolului nuclear.

Lavrov a criticat SUA și NATO pentru ce a numit o obsesie de a induce o „înfrângere strategică” Rusiei, care ar putea duce la consecințe catastrofale din pricina unei posibile coliziuni militare directe între puterile nucleare. „Occidentalii se balansează periculos pe marginea unei ciocniri militare directe între puterile nucleare, ceea ce este plin de consecințe catastrofale”, a afirmat șeful diplomației ruse.

Pe de altă parte, SUA și aliații săi argumentează că sprijinul acordat Ucrainei este o măsură de apărare împotriva agresiunii ruse și acuză Moscova de exacerbarea tensiunilor dintre Est și Vest, inclusiv prin amenințări repetate referitoare la riscul unui conflict nuclear. Lavrov a menționat o „îngrijorare specială” referitoare la sprijinul nucleilor occidentali pentru „regimul criminal de la Kiev”, văzând în acest lucru „riscuri strategice grave”, care contribuie la o creștere a nivelului de pericol nuclear.