Ministrul de externe al Italiei, Antonio Tajani, a făcut un apel la moderație într-o discuție telefonică recentă cu omologul său din Iran, Hossein Amir-Abdollahian, pe fondul îngrijorărilor privind un posibil atac iranian împotriva Israelului. Această convorbire intervine în contextul unei tensiuni crescute în regiune, după o lovitură asupra consulatului iranian din Damasc care a provocat moartea a 16 persoane, printre care șapte membri ai Gardienilor Revoluției iraniene.

Într-un comunicat oficial, Tajani a subliniat necesitatea de „a exercita o influență de moderare asupra aliaților Iranului din regiune” și a accentuat importanța responsabilității tuturor actorilor regionali în prevenirea unei escaladări a conflictului. Acest apel vine în urma atribuirii atacului asupra consulatului de la Damasc Israelului, deși implicarea directă a acestuia nu a fost confirmată oficial.

Situația tensionată a fost complicată și mai mult de dezvăluirea că unul dintre cei uciși în atacul de la Damasc era membru al înaltei structuri a Hezbollah-ului libanez, un aliat pro-iranian, fapt care ridică semne de întrebare cu privire la eventuala răspuns din partea grupărilor aliate cu Iranul.

Discuțiile dintre Tajani și Amir-Abdollahian evidențiază îngrijorarea internațională legată de potențialul unor noi conflict într-o regiune deja afectată de instabilitate. Convorbirea telefonică subliniază poziția Italiei în favoarea unei abordări pașnice și a dialogului ca mijloace de rezolvare a tensiunilor și prevenire a unui conflict deschis.