Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat luni că instituția se confruntă cu datorii de peste 6,3 miliarde de lei, dar a promis că toate facturile vor fi plătite. El a subliniat că nu vor fi acceptate noi cereri de plată pe programele „Anghel Saligny” și PNDL.
„UDMR a preluat Ministerul Dezvoltării, în noul mandat, cu datorii de 6,3 miliarde de lei. Multe dintre investițiile în derulare au fost oprite sau încetinite în România, deoarece Ministerul nu a putut plăti lucrările”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Dezvoltării.
Ministrul a identificat prioritățile în ceea ce privește plata facturilor restante și planurile pentru a reconstrui un sistem sustenabil în contextul financiar actual al României. Luni, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență, denumită „trenuleț”, care include măsurile propuse de Ministerul Dezvoltării.
„Trebuie să vorbim sincer despre situație: am preluat ministerul cu datorii, dar vom plăti facturile. Eu cred în nevoia de dezvoltare, pentru că este motorul economiei! Dezvoltarea nu se oprește!”, a declarat Cseke Attila.
Potrivit lui, ministerul are facturi neplătite în valoare de 1,7 miliarde de lei pentru investițiile finanțate din Planul Național de Redresare și Reziliență. „Aceste facturi vor avea prioritate, astfel încât România să nu piardă fonduri europene. De asemenea, între investițiile finanțate din Programul Național de Investiții «Anghel Saligny» și din Programul Național de Dezvoltare Locală există multe facturi neplătite, în valoare totală de 3,6 miliarde de lei”, a detaliat ministrul.
Cseke Attila a menționat că prioritizarea va viza lucrările de infrastructură pentru rețelele de apă, canalizare și gaze. A fost subliniat faptul că orice investiție aproape de finalizare va primi prioritate.
Ministrul a precizat că va fi stabilit un sistem de priorități și pentru lucrările gestionate de Compania Națională de Investiții și că nu vor fi acceptate noi cereri de plată pentru programele „Anghel Saligny” și PNDL. „Scopul nostru este să plătim facturile pentru lucrările efectuate deja și să asigurăm continuarea investițiilor. Vom avea o prioritizare la plata investițiilor. Oferim transparență și predictibilitate atât autorităților locale, cât și antreprenorilor”, a adăugat Cseke Attila.
Guvernul a alocat 900 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru plata lucrărilor de investiții deja executate. Fondurile vor acoperi 771 de obiective de investiții, dintre care câteva de importanță majoră: Cazinoul din Constanța, Aula Academiei Române, Spitalul „Precista Mare” din Roman, și cămine studențești din mai multe orașe ale țării. Din cele 771 de obiective, 74 vor fi finalizate prin achitarea ultimelor situații de plată, iar 375 de operatori economici vor fi plătiți pentru lucrările efectuate.
Aceste fonduri vor fi împărțite pentru achitarea a 1.952 de facturi pentru lucrările executate și confirmate la plată între lunile septembrie și noiembrie, asigurând astfel continuitatea proiectelor care contribuie la dezvoltarea României, prin Programul național de construcții de interes public sau social derulat de Compania Națională de Investiții.