Reclamă

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat la Digi24 că interesele americane în sectorul energetic din România nu se vor schimba, chiar și cu noua administrație Trump. Burduja a menționat că „proiectele mari” au început încă din primul mandat al președintelui Trump și că cele mai importante sunt în sectorul nuclear.

„Categoric nu. Nu se vor schimba și de altfel, proiectele mari pe care le-au început în acest parteneriat strategic s-au început și pe vremea primei administrații Trump,” a subliniat Burduja. El a precizat că Statele Unite colaborează alături de România la unitățile trei și patru de la Cernavodă, pentru care s-a semnat un contract important în decembrie anul trecut. De asemenea, proiectele de reactoare modulare de mici dimensiuni de la Doicești, folosind tehnologii americane, sunt în curs de dezvoltare.

Ministrul Energiei a menționat și faptul că americanii au părăsit proiectele de exploatare a gazului în Marea Neagră „din cauza noastră”, referindu-se la o legislație offshore neatractivă. „Americanii au ales să plece, după cum știți, din cauza noastră, bineînțeles. Am avut o legislație proastă pe offshore. Până la urmă s-a îndreptat.” Romgaz a preluat participația EXON în perimetrul Neptun-DIP, o investiție criticată inițial, dar care acum va aduce beneficii substanțiale.

Burduja a subliniat că plecarea americanilor ar putea fi remediată prin stabilitate legislativă și dialog pragmatic cu Washington-ul. „E nevoie de pragmatism și e nevoie de dealuri,” a adăugat el.

Ministrul a subliniat potențialul de investiții în Marea Neagră, având ca obiectiv trei până la șapte gigawați de energie până în 2032. Compania Lockheed Martin este deja prezentă în România, urmând să producă baterii de ultimă generație la Oradea în parteneriat cu Sinteza, folosind un grant din PNRR.

În concluzie, Burduja a subliniat că aceste parteneriate strategice întăresc percepția României ca un partener solid și democratic la nivel internațional.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro