Ministrul britanic de externe, David Cameron, s-a întâlnit luni cu fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, într-un efort de a-l convinge să cedeze în susținerea sa pentru Vladimir Putin și să deblocheze ajutorul militar destinat Ucrainei.

Acest ajutor, evaluat la 60 de miliarde de dolari, este blocat de luni de zile în Congres la ordinul lui Trump și al susținătorilor acestuia.

Conform Ministerului britanic de externe, această întâlnire are loc în contextul în care Cameron va vizita Washingtonul marți și miercuri pentru a discuta despre deblocarea ajutorului pentru Ucraina și situația din Fâșia Gaza. În cadrul vizitei, se va întâlni cu secretarul de stat american, Antony Blinken, și cu membri ai Congresului SUA, unde va pleda pentru susținerea Ucrainei în contextul presiunii crescânde din partea Rusiei.

David Cameron a avertizat într-un comunicat că „Un succes al Ucrainei și eșecul lui Putin sunt vitale pentru securitatea americanilor și a europenilor”. De asemenea, el a subliniat că o victoria a Rusiei ar încuraja agresivitatea altor regimuri dictatoriale precum Beijingul, Teheranul și Coreea de Nord.

Vizita ministrului britanic de externe survine în condiții de tensiune sporită, mai ales după incidentul din 1 aprilie, când o dronă israeliană a ucis șapte lucrători umanitari, inclusiv trei britanici, în Fâșia Gaza. În acest context, Cameron va insista la Washington pentru o „anchetă completă, urgentă și transparentă” față de aceste „decese inacceptabile”.