Ministrul britanic de externe David Cameron a avut un schimb de mesaje și a participat la o convorbire video cu o persoană care pretindea că este fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko, dar s-a confirmat ulterior că interacțiunile au fost o farsă, a declarat vineri Ministerul de Externe de la Londra, relatează Reuters.

„În timp ce apelul video părea în mod clar să fie cu domnul Poroșenko, în urma conversației, ministrul de externe a devenit suspicios”, a precizat Ministerul de Externe într-un comunicat. „Departamentul a investigat acum și a confirmat că nu a fost autentic și că mesajele și apelul video au fost o farsă”, precizează Foreign Office.

Comunicatul nu a oferit detalii despre ce s-a discutat în timpul schimbului de mesaje și al convorbirii, în afară de faptul că interlocutorul i-a cerut lui Cameron datele de contact ale altor persoane.

Ministerul de Externe precizează că David Cameron a ales să facă publică farsa pentru „cazul în care înregistrarea video este manipulată și folosită ulterior și pentru a se asigura că și alții sunt conștienți de acest risc”.

„Deși își regretă greșeala, ministrul de externe consideră că este important să semnaleze acest comportament și să intensifice eforturile pentru a contracara utilizarea dezinformării”, a mai precizat Ministerul de Externe.

Marea Britanie, care organizează alegeri naționale pe 4 iulie, nu a precizat cine crede că este responsabil pentru această farsă. Cameron nu este primul ministru de externe britanic care este ținta unei farse. În 2018, ministrul de externe de la acea vreme, Boris Johnson, a discutat despre relații internaționale și poezie cu un apelant care a pretins că este premierul armean. De asemenea, în ultimii ani, mai ales după invazia rusă din Ucraina, mulți politicieni europeni au fost victimele unor farse similare făcute de un cuplu celebru de umoriști ruși, Vovan și Lexus, despre care se spune că ar avea legături cu Kremlinul și FSB.