Ministrul de Externe a declarat că viaţa niciunui cetăţean român nu a fost pusă în pericol în urma atacurilor din cele două baze militare din Irak. Anunţul a fost făcut deoarece, în Irak există o comunitate de aproape 180 de cetăţeni români. Bogdan Aurescu a vorbit despre situaţia acestor români. Tot pe marginea acestui subiect îngrijorător la nivel mondial, Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ionel Ciucă a vorbit despre situaţia militarilor români din Irak.

„Atacurile cu rachetă asupra bazelor din Irak, care găzduiesc militari americani și ai coaliției împotriva Daesh nu contribuie, în niciun caz și în niciun fel, la reducerea tensiunilor în Irak și în regiune, ci, din contră, pot conduce la o tensionare suplimentară a situației de securitate din Irak și din vecinătate. Militarii români care fac parte din coaliția împotriva Daesh nu au fost afectați de aceste atacuri. De asemenea, având în vedere că o serie de rachete au vizat regiunea Erbil, în care se găsește o comunitate de aproximativ 180 de cetățeni români, prin consulatul României am putut confirma că cetățenii români nu sunt afectați de aceste evoluții”, a a afirmat Bogdan Aurescu la Bruxelles.

„Militarii români care executau misiuni de instruire și consiliere în Irak nu au fost afectați de atacurile recente cu rachete efectuate de Iran asupra bazelor militare folosite de Armata SUA în Irak.

Ministerul Apărării Naționale ține legătura cu militarii români și evaluează în permanență situația de securitate din zonă, împreună cu partenerii și aliații României, iar relocarea militarilor se va executa conform planurilor de contingenta”, este mesajul Ministrului Ciucă.