Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a afirmat marți că prezenţa militarilor finlandezi în România este dovada faptului că legăturile dintre aliaţi, în ceea ce priveşte eforturile de consolidare a flancului estic, nu au fost niciodată mai puternice.

Acesta a făcut afirmațiile în cadrul ceremoniei de certificare a detaşamentului din Finlanda, care execută misiuni de Poliţie Aeriană Întărită în România, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat MApN, evenimentul a avut loc la Baza 57 Aeriană „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino” de la Mihail Kogălniceanu, în prezenţa locţiitorului şefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Dragoş Dumitru Iacob, a ambasadoarei Finlandei la Bucureşti, Leena Liukkonen, a şefului Statului Major al Forţelor Aeriene Române, generalul-maior Leonard-Gabriel Baraboi, şi a locţiitorului comandantului Centrului NATO de Operaţii Aeriene Combinate (CAOC) Torrejon, generalul de brigadă Avraam Kazantzoglou.

În discursul său, Angel Tîlvăr a mulţumit membrilor detaşamentului finlandez pentru angajamentul asumat în vederea executării acestui tip de misiuni pe teritoriul naţional şi aliat, pentru prima dată de la aderarea acestei ţări la Alianţă. „Prezenţa dumneavoastră în România este dovada faptului că legăturile dintre ţările NATO în ceea ce priveşte eforturile de consolidare a Flancului estic nu au fost niciodată mai puternice. Este şi o dovadă incontestabilă a determinării ambelor ţări, alături de întreaga alianţă, de a coopera ca parteneri de încredere la niveluri pe care nu le-am fi putut imagina acum 30 de ani, dată fiind situaţia actuală de securitate de la graniţele noastre”, a afirmat ministrul, citat în comunicat.

El a transmis mulţumiri şi membrilor detaşamentului Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, care se află de peste două luni în România pentru a executa misiuni de Poliţie Aeriană Întărită. „Misiunile pe care le veţi îndeplini împreună în spaţiul aerian al României vor dovedi că ţările NATO sunt pregătite şi determinate să descurajeze orice formă de agresiune şi să apere întreg teritoriul Alianţei împotriva oricărei provocări”, le-a spus generalul-locotenent Dragoş Dumitru Iacob militarilor finlandezi.