Ministrul Agriculturii a ieșit public, pentru a le prezenta românilor starea culturilor afectate de seceta din acest început de an, dar și situația stocurilor de alimente. Adrian Oros a dat asigurări că nu există probleme cu stocurile și că a solicitat ca cifrele să fie păstrate confidențiale, în condițiile concurențiale de pe piață.

”Nu se poate întâmpla să rămânem fară stocuri. Le monitorizăm, le luăm de la agenții economici. Ne bazăm pe veridicitatea lor. Am dat ordin intern pentru a ține aceste date confidențiale. Dacă noi le cerem date companiilor aceste date să nu fie divulgate altuia cu care retailerii sunt în competiție.”

Ministrul Oros a spus că, în acest moment, unele produse de bază sunt în cantități foarte mari în depozite având în vedere că industria Horeca este închisă.

”Dimpotrivă, avem stocuri foarte mari pe care fermierii nu la vând, s-a închis Horeca. La lapte și produse lactate avem stocuri foarte mari, procesatorii plătesc puțin pe litru de lapte, carne de pui, legume, carne de vită, sunt câteva sortimente pentru care avem stocuri foarte mari.”, a declarat Oros.

În privința secetei, Cuc a spus că, cel mai probabil, aceasta va înjumătăți producția de grâu din acest an, în condițiile în care mulți agricultori nu au sisteme de irigații. Ministrul îi asigură, însă, pe cei aflați în această situație că vor fi despăgubiți pentru pierderile cauzate de lipsa precipitațiilor.

„Toate judeţele din Moldova şi din sudul ţării sunt afectate de secetă şi toate culturile semănate în toamnă – 2,9 milioane de hectare cu grâu secară, triticale, orz, orzoaică şi rapiţă – sigur că gradul de afectare este diferit şi pe zone, şi pe culturi. De aceea nici nu vrem să venim acum cu nişte cifre privind despăgubirile, pentru că vrem să avem o imagine completă astfel încât să putem identifica clar toate sumele care sunt necesare şi oamenii să fie despăgubiţi corect. Nu vrem să avansăm sume şi să creăm expectanţe. Trebuie să facem lucrurile temeinic, dar cu siguranţă îi vom despăgubi pe toţi cei care au fost afectaţi de secetă”, a mai spus Cuc.