Agenţia Naţională Anticorupţie din Ucraina a demarat o investigaţie împotriva ministrului agriculturii, Mikola Solski, în cadrul căreia este suspectat de implicare într-un caz de achiziţionare ilegală de terenuri de stat, evenimentul fiind evaluat la o sumă de aproximativ 7 milioane de euro. Descoperirea acestei scheme frauduloase vine în urma supravegherii industriei cerealelor de către Solski, din martie 2022.

Într-un comunicat oficial, Biroul Naţional Anticorupţie a relevat descoperirea unei metode de fraudă orchestrată de un oficial guvernamental, identificat indirect ca fiind Solski, în baza precedentelor sale ca preşedinte al comisiei parlamentare pentru agricultură. Acest caz ar putea marca prima situaţie în care un membru al cabinetului preşedintelui Volodimir Zelenski este implicat într-un scandal de corupţie.

Detaliile acuzaţiilor îl plasează pe Solski ca lider al unui grup infracţional responsabil pentru distrugerea documentelor care acreditau dreptul de utilizare a terenurilor de către două întreprinderi de stat din regiunea Sumî, facilitând astfel ocuparea nelegală a acestor parcele în perioada 2017-2018. Acest demers a culminat cu transferul fraudulos al terenurilor către terţi, sub pretextul exercitării unui drept la terenuri libere, condiţionat de încheierea unui contract de închiriere cu o exploataţie agricolă privată.

Schema a condus la confiscarea ilegală a 1.250 de terenuri cu o suprafaţă totală de 2.493 de hectare, evaluându-se la peste 291 de milioane de hrivne ucrainene. Eforturile de extindere a fraudei asupra unor terenuri suplimentare au fost dejucate de acţiunile colective ale agenţilor NABU şi procurorilor SAPO, care au reuşit să prevină achiziţionarea ilegală a încă 3.282 de hectare de teren. În urma investigaţiei, pe lângă ministrul Solski, au fost notificaţi cu suspiciune doi supervizori de la Cadastru şi o persoană complice la infracţiune.