Reclamă

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că problema traficului de droguri a luat o amploare semnificativă la nivel european, reprezentând o provocare majoră pentru autorități. În Europa, funcționează în prezent peste 800 de rețele mari de crimă organizată, conform Declarației ministrului făcută în contextul capturilor record de droguri din ultimele zile.

„Flagelul drogurilor a lovit cumplit Europa, cumplit, devastator, pot să spun chiar că în vestul Europei mult mai grav decât ce se întâmplă în România, mult mai grav. (…) Atât în România cât şi în Europa există o presiune imensă privind traficul de droguri şi consumul de droguri. Este o problemă europeană pe care alte ţări din Europa o stăpânesc mai puţin fericit decât reuşim noi să o facem aici, o spun fără ezitare. Nu e România veriga slabă a Europei în materie de droguri. Intră mai multe prin vestul Europei, pentru că porturile sunt mai mari şi activitatea e mai mare acolo şi piaţa e mai mare. Ăsta este adevărul!”, a afirmat Cătălin Predoiu.

Ministrul a subliniat necesitatea revizuirii pazei porturilor, precizând că organizațiile sau persoanele private care le păzesc trebuie acreditate corespunzător. „Sunt companii private care păzesc porturile și acestea ar trebui avizate și acreditate până la nivel de angajat de către poliție, ca să nu avem breșe. Administrația Portului trebuie, de asemenea, menținută la un nivel de integritate înaltă.”

Predoiu a oferit date conform cărora, la nivel european, există 821 de rețele mari de crimă organizată, cu un total de 25.000 de membri. De asemenea, a subliniat că „Anul trecut, într-o țară din vestul Europei ne-am confruntat – spun ne-am pentru că e un spațiu comun de siguranță și justiție, l-am vrea noi – cu 660 de explozii asociate traficului de droguri. O altă țară europeană s-a confruntat cu peste 60 de crime asociate traficului de droguri. Şi atunci că întreb: vi se pare că ţara noastră e puţin mai sigură? Eu zic că da”, a completat ministrul.

Totodată, ministrul a subliniat că toate rutele sunt utilizate pentru traficul de stupefiante, nu doar portul Constanţa și că operaţiunile recente de capturare nu sunt izolate. De asemenea, el a evidențiat capturile semnificative din România, incluzând 2,4 tone si 1,7 tone de cocaină, 1480 de kilograme de hașis, 700 de kilograme de captagon și multe altele, majoritatea realizate după 2021. „Sunt cantităţi pe care le urmărim, unele capturi se fac în ţară, altele se fac în străinătate”, a explicat Predoiu.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro