Miniștrii mediului din Uniunea Europeană, reuniți luni la Luxemburg, au aprobat oficial obiective mai stricte privind poluarea aerului, fenomen care cauzează anual aproximativ 300.000 de decese în statele membre, potrivit unui comunicat de presă al blocului comunitar. Aceste măsuri vor intra în vigoare din 2030, conform informațiilor transmise de Agerpres.
Poluarea aerului este identificată ca fiind „cel mai mare risc de mediu pentru sănătate”, menționează un comunicat al Consiliului UE. Noile limite stabilite de UE se aplică particulelor PM10 și PM2.5, dioxidului de azot și dioxidului de sulf, compuși cunoscuți pentru efectele negative asupra sănătății respiratorii.
Un aspect important al noilor reglementări este că cetățenii europeni vor avea dreptul la compensații dacă se îmbolnăvesc ca urmare a nerespectării acestor limite, precizează comunicatul citat de agenția dpa. Totuși, statele membre au posibilitatea de a solicita o amânare a termenului-limită din 2030, în anumite condiții.
Statele europene sunt obligate să își adopte legislațiile naționale pentru implementarea acestor limite mai stricte în termen de doi ani. În eventualitatea în care țările nu respectă obiectivele, acestea riscă să fie amendate. Noile valori maxime admise au la bază acordul stabilit în februarie anul acesta între reprezentanții Parlamentului European și statele membre.
Aceste reglementări sunt parte integrantă a planului de acțiune al Comisiei Europene, care urmărește eliminarea completă a poluanților din aer, apă și sol până în 2050.