Miniștrii de externe din Uniunea Europeană vor decide luni asupra impunerii de sancțiuni agenților de informații ruși, acuzați de efectuarea unor atacuri hibride în cadrul Uniunii Europene. Informația a fost furnizată vineri de diplomații europeni la Bruxelles.
UE și NATO acuză Moscova de desfășurarea unor acțiuni hibride, cum ar fi acte de sabotaj, incendii voluntare și tentative de asasinat, considerându-le strategii de destabilizare a Occidentului și de încercare de descurajare a sprijinului acestuia pentru Ucraina în războiul cu Rusia, informează Agerpres. Potrivit diplomaților de la Bruxelles, a fost elaborată o listă de sancțiuni care vizează 16 indivizi și trei entități. Sancțiunile constau în înghețarea activelor deținute în UE și interdicția de a intra pe teritoriul Uniunii Europene.
Europenii acuză Moscova și de organizarea unor atacuri cibernetice și dezinformare, în special în timpul alegerilor din cadrul Uniunii Europene. Un exemplu adus de AFP este cel al alegerilor prezidențiale din România, al căror prim tur, desfășurat pe 24 noiembrie, a fost anulat din cauza presupuselor fraude și manipulări electorale atribuite Rusiei.
De asemenea, miniștrii de externe europeni urmează să adopte în mod oficial cel de-al 15-lea set de sancțiuni împotriva Rusiei, în contextul războiului de agresiune din Ucraina. Aceste noi măsuri au fost deja convenite miercuri de ambasadorii statelor membre pe lângă UE. Noul pachet de sancțiuni va viza aproape 30 de entități, peste 50 de indivizi și 45 de nave petroliere, care vor avea interdicția de a transporta țiței și produse petroliere rusești din porturile Uniunii Europene și de a utiliza serviciile companiilor europene.
În luna iunie, Uniunea Europeană a sancționat deja circa 25 de nave care transportau țiței rusesc. În plus, Rusia este acuzată de utilizarea navelor care nu sunt deținute de companii de transport maritim occidentale sau asigurate de companii europene, pentru a ocoli restricțiile impuse de Occident asupra prețului exporturilor rusești de petrol către țările din afara Uniunii Europene.