Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a criticat vehement declarațiile preotului Nicolae Tănase care a sugerat că femeile agresate sexual ar trebui să intre la închisoare, calificându-le drept o „invitație la viol” și inacceptabile în societatea contemporană. Gorghiu a subliniat că nicio circumstanță nu justifică violul și cu atât mai puțin victima nu poate fi blamată pentru o astfel de infracțiune.

Într-o postare pe Facebook, ministra a reacționat față de afirmațiile preotului din Valea Plopului, precizând că astfel de idei propovăduiesc mentalități periculoase și arată o lipsă gravă de înțelegere a principiilor de bază ale dreptului și justiției. „Nu e doar o declarație neinspirată, e o invitație la viol! O astfel de afirmație este inacceptabilă,” a menționat Gorghiu.

Declarațiile preotului Tănase au venit în timpul unei conferințe la Constanța, unde a susținut că „fetele frumoase” ar trebui să facă închisoare pentru că „atrag băieți”, sugerând că victimele sunt într-un fel responsabile pentru agresiunile suferite. Aceste comentarii au stârnit indignare, având în vedere poziția și influența pe care preotul o exercită în comunitate.

Alina Gorghiu a insistat că mesajul pe care trebuie să îl transmită liderii comunităților și oficialii trebuie să fie clar: violul este o crimă gravă iar victima nu trebuie niciodată învinuită. „Sub nicio formă, în nicio circumstanță, violul nu este permis, justificat,” a adăugat ea, reiterând angajamentul ministerului de a lupta pentru un sistem de justiție echitabil și imparțial.