Ministra germană de interne, Nancy Faeser, a exprimat recunoștință pentru colaborarea strânsă cu România în domeniul azilului, subliniind sprijinul Germaniei pentru aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen. În urma unei întâlniri cu ministrul Predoiu la București, Faeser a evidențiat contribuția României la solidaritatea europeană în gestionarea migrației.

În ciuda eforturilor, aderarea plenară la Schengen este încă o provocare, deoarece Austria a blocat, prin veto, extinderea regulilor Schengen la frontierele terestre, o problemă pe care Predoiu speră să o rezolve în cursul acestui an.

Progresele în protejarea frontierelor de către România și Bulgaria au dus la modificarea rutelor de către traficanții de persoane, care acum solicită sume mai mari de bani pentru a facilita trecerea ilegală, semn al presiunilor crescute pe frontierele externe ale UE. Aceasta vine în contextul în care numărul de sosiri ilegale în unele state membre ale UE, cum ar fi Cipru și Creta, este în creștere, iar tensiunile din Orientul Mijlociu și criza economică din Egipt și Liban sugerează o posibilă creștere a mișcărilor de refugiați.

De asemenea, Frontex a raportat o scădere semnificativă a sosirilor neautorizate pe ruta Balcanilor de Vest în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.