Reclamă

Ministra Educației, Ligia Deca, a explicat luni seara la Digi24 că termenul de ‘cameră de detenție’ nu este unul corect pentru a descrie măsura aplicată elevilor care perturbează ora de curs. În realitate, nu este vorba despre o detenție, ci despre un spațiu, precum biblioteca sau o altă sală de clasă liberă, unde elevii respectivi să fie mutați pentru activități educaționale sub supravegherea unui cadru didactic.

‘Nu este o cameră de detenție, este un spațiu în care poate că și până acum școlile îi puteau separa pe cei care deranjează ora de curs de colegii lui, tocmai pentru a asigura dreptul la educație a întregului colectiv școlar. Poate fi biblioteca, poate fi o altă sală de clasă care nu este utilizată în acel moment’, a afirmat Deca.

Elevului nu i se va pune absență, dar familia va fi informată despre incident. Dacă se observă comportamente repetate, pot fi aplicate și alte sancțiuni, cum ar fi scăderea notei la purtare. Deca a subliniat că extragerea elevilor din ore este o măsură preventivă care face parte dintr-o strategie mai amplă împotriva violenței și a fenomenului de bullying în școli.

‘Sigur că da. Elevul este urmărit de către un cadru didactic. Nu se pune absență, dar se informează familia’, a precizat Deca.

Ministra a mai explicat că măsura vine ca răspuns la solicitările școlilor de a avea instrumente mai eficiente pentru menținerea disciplinei și a unui climat educațional favorabil. Deciziile privind aplicarea acestor măsuri sunt luate în colaborare cu directorii și cadrele didactice ale școlilor.

‘Aceste măsuri reflectă și capitolul pe prevenirea violenței în școală în noua lege a învățământului preuniversitar și izvorăsc dintr-o realitate socială și anume aceea a violenței în școli și a fenomenului de bullying’, a adăugat Deca.

În concluzie, Ligia Deca a explicat că măsurile vor continua să fie evaluate pentru a determina eficacitatea lor în reducerea incidentelor de violență și perturbărilor în școli.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro