Ne aflăm în plin val de infecții respiratorii și de cazuri de gripă, iar Ministerul Sănătății a făcut câteva precizări importante. 

În acest sezon, cazurile de infecții respiratorii au fost multe și grave. Reprezentanții Ministerului Sănătății au explicat oamenilor ce trebuie să facă în caz că au simptome de boală. De asemenea, este foarte important să știm să deosebim virozele comune de gripă și Covid-19. 

Persoanele aflate în categoriile de risc trebuie să fie mult mai atente în această perioadă. Aici vorbim despre oamenii cu vârsta de peste 65 de ani și de copiii cu vârsta de până la 5 ani. Din păcate, spitalele de pediatrie sunt pline de copii care vin cu simptome asemănătoare. Există și un caz la noi în țară, raportat, în care un copil a fost infectat cu Covid-19, viroză respiratorie și gripă în același timp.  

Informații importante pentru părinți! Când trebuie să se ducă la spital cu cei mici

De aceea este extrem de important ca oamenii să cunoască simptomele fiecărei afecțiuni în parte. Ministerul Sănătății precizează că în cazul în care copilul are simptome specifice unei infecții respiratorii trebuie să meargă la medicul de familie sau la centrul de permanență. Medicul de familie va consulta și va evolua clinic copilul, după care va trebui să prescrie tratamentul corespunzător. 

În cazul în care simptomele vor dura mai mult de 3 zile sau starea copilului se agravează, atunci părinților le este recomandat să meargă la un centru de evaluare. Aici copilul va fi evaluat clinic imagistic și biologic de medicii specialiști. 

În acest sezon, cazurile de infecții respiratorii au fost multe și grave. Reprezentanții Ministerului Sănătății au explicat oamenilor ce trebuie să facă în caz că au simptome de boală. De asemenea, este foarte important să știm să deosebim virozele comune de gripă și Covid-19. 

Simptomele răcelii de sezon

Copiii care se luptă cu simptomatologii severe sau cei cu factori de risc vor fi trimiși de medicul de familie sau direct din centrul de evaluare către camerele de gardă ale spitalelor de pediatrie. 

Așadar, potrivit instituției mai sus citate, copiii care iau o răceală simplă se confruntă cu următoarele simptome: nas înfundat, secreții nazale abundente, tuse sporadică dureri în gât, subfebrilitate sau febră moderată, evoluție autolimitantă. Simptomele răcelii comune debutează progresiv și durează maxim 5-7 zile. 

Pe de altă parte, copiii care sunt infectați cu COVID-19 au următoarele simptome: tuse, febră, oboseală, dificultăți de respirație, răgușeală, dureri în gât, vărsături, diaree, pierderea gustului și mirosului, dureri de cap. 

Simptomele gripei

De asemenea, copiii care au gripă au următoarele simptome: febră cu valori crescute ca durată de 3, 5 zile, frisoane Cefalee și dureri de gât, tuse persistentă, dureri musculare, persistente și dureri articulare, astenie fizică. Spre deosebire de o răceală banală, simptomele gripei debutează brusc și durează 7-10 zile. 

În ceea ce privește virusul sincțial respirator, copiii care sunt infectați cu acesta au următoarele simptome: tuse secreții nazale, febră, respirație șuierătoare, respirație rapidă, apnee la sugari. Simptomele acestei viroze și cu durează aproximativ 2 săptămâni.  

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.