Ministerul rus de Externe a calificat posibilitatea ca Statele Unite să furnizeze Ucrainei arme nucleare drept o idee „nebunească” și un scenariu „sinucigaș”. Această declarație vine în contextul zvonurilor apărute în publicația New York Times, conform cărora președintele Joe Biden ar putea oferi astfel de arme Ucrainei înainte de încheierea mandatului său.
Conform câtorva oficiali citaţi sub protecția anonimatului, președintele democrat ar putea lua decizia de a restitui Ucrainei armele nucleare care i-au aparţinut după destrămarea Uniunii Sovietice, un pas ce ar putea descuraja Rusia. Totuși, un astfel de demers ar fi extrem de complicat și ar avea implicații serioase, notează Agerpres, citând surse din presa americană.
Amintim că Ucraina a renunțat la armele sale nucleare moștenite de la Uniunea Sovietică prin semnarea Memorandumului de la Budapesta, în 1994, în schimbul unor garanții de securitate din partea SUA, Regatului Unit și Rusiei.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a subliniat că asemenea acţiuni ar duce omenirea „pe marginea catastrofei”. Ea a adăugat că acțiunile iresponsabile ale Ucrainei și ale susținătorilor săi occidentali sunt printre motivele pentru care Rusia a demarat operațiunea militară în Ucraina.
De asemenea, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a avertizat că furnizarea de arme nucleare către Ucraina de către Occident ar reprezenta un act echivalent unui atac nuclear asupra Rusiei, ceea ce ar justifica un răspuns similar din partea Moscovei. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a considerat discuţia despre înarmarea Ucrainei cu arme nucleare drept „absolut iresponsabilă”.
Peskov a subliniat importanţa revizuirii doctrinei nucleare a Rusiei, care acum permite represalii nucleare în cazuri de agresiune efectuate de state non-nucleare sprijinite de puteri nucleare. Noua doctrină va considera orice atac asupra Rusiei de către un membru al unei alianţe militare drept un atac realizat de întreaga alianţă.
Recent, Washingtonul şi Londra au autorizat lovituri asupra unor ținte militare pe teritoriul rus, utilizând rachete cu rază lungă de acțiune furnizate Ucrainei, cum ar fi ATACMS și Storm Shadow. De asemenea, Franța s-a alăturat acestui efort cu rachetele SCALP. Moscova a avertizat că ar putea răspunde cu măsuri similare dacă SUA va amplasa rachete în Japonia, semnalând că doctrina sa nucleară revizuită include posibile reacții în acest context.
În plus, Zaharova a acuzat Statele Unite de escaladarea situației din jurul Taiwanului după desfășurarea de rachete în Filipine, un pas care, potrivit purtătoarei de cuvânt, ar putea declanșa o cursă a înarmării și creșterea riscurilor strategice.