Reclamă
Reclamă

Ministerul Finanțelor a publicat vineri o propunere de act normativ pentru a se asigura că investițiile în proiectul Neptun Deep, de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră, se vor desfășura fără probleme. În prezent există riscul să apară dificultăți de aplicare a TVA și a accizelor, potrivit ministrului Marcel Boloș.

„Ne asigurăm că investițiile în Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre, se vor desfășura fără probleme. Pentru că exista riscul să apară dificultăți de aplicare a TVA și a accizelor, cu consecințe negative asupra activităților de exploatare, am publicat astăzi o propunere de act normativ prin care să ne asigurăm că se va aplica un tratament unitar, atât din punct de vedere vamal cât și fiscal. Așadar, Neptun Deep va avea certitudine din punct de vedere al regimului fiscal aplicabil și nu se va lovi de obstacole birocratice”, a scris Marcel Boloș într-un mesaj pe Facebook.

Ministrul a reamintit că OMV Petrom și Romgaz vor investi în Neptun Deep aproximativ 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Producția ar trebui să înceapă din 2027.

Reclamă

„Rezervele din perimetrul Neptun Deep sunt estimate la circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze – cât tot consumul României pentru o perioadă de aproximativ 8-9 ani. Este o nouă măsură prin care Ministerul Finanțelor susține această investiție, după ce în luna martie am creat cadrul pentru scutirea Romgaz de la plata dividendelor către stat, pentru a putea astfel să investească profiturile realizate în faza de dezvoltare a proiectului”, a mai arătat Marcel Boloș.

Conform Notei de Fundamentare, Ministerul Finanțelor a propus proiectul OUG pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal având în vedere necesitatea clarificării teritoriului fiscal din perspectiva taxei pe valoarea adăugată și a accizelor, în contextul aplicării unui tratament unitar, din punct de vedere vamal și fiscal, operațiunilor legate de activitățile de explorare și exploatare a zăcămintelor minerale naturale din zona contiguă sau zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, întrucât lipsa acestor clarificări ar conduce la dificultăți de aplicare și la posibile interpretări diferite, cu consecințe negative asupra activităților de explorare și exploatare.

Astfel, proiectul propune, pentru eliminarea oricăror neclarități sau confuzii cu privire la teritoriul României „în sensul art. 267 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, și în contextul eliminării prevederilor pct. 2 alin. (3) din norme cu privire la exercitarea de către România a jurisdicției fiscale pentru operațiunile legate de explorare și exploatare efectuate în zona contiguă și zona economică exclusivă ale României”, introducerea unui nou alineat, prin care să se clarifice că teritoriul României reprezintă teritoriul delimitat de frontiera de stat a României, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro