Reclamă

Ministerul Finanțelor a publicat planul bugetar-structural național pentru perioada 2025-2031, care urmărește reducerea treptată a deficitului bugetar de la 7,9% în 2024 la 2,5% până în 2031, conform unui comunicat de presă.

Potrivit Ministerului Finanțelor, Guvernul României și-a propus consolidarea sustenabilității finanțelor publice astfel încât deficitul bugetar să se încadreze în limita de 3% stabilită prin Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE), iar datoria publică să scadă sub 60% din PIB pe perioada de analiză. De asemenea, se prevede un nou model de finanțe publice începând cu 2029, pentru finanțarea cheltuielilor curente din veniturile economiei naționale.

Planul include asigurarea unui ritm anual de investiții publice care să permită absorbția integrală a fondurilor europene alocate în cadrul Politicii de Coeziune și Mecanismul de Redresare și Reziliență. Investițiile sunt prognozate să atingă 7,9% din PIB în 2025 și să scadă treptat la peste 5% din PIB până în ultima parte a PBSTM.

Alte obiective vizează creșterea predictibilității sistemului fiscal și implementarea reformelor fiscale din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care vor duce la o creștere a veniturilor curente cu 0,5% din PIB din 2026.

Scenariul macroeconomic adoptat este unul precaut, cu o dinamică a PIB de 2,5% în primii ani, nivel considerat sub potențial. Planul ia în calcul și eventualele influențe economice provocate de incertitudinile internaționale, cum ar fi situația din Ucraina și Orientul Mijlociu.

Ministerul Finanțelor susține că reducerea deficitului bugetar va contribui și la scăderea deficitului contului curent al balanței de plăți la 5,6% în 2028, ceea ce reprezintă o diminuare de 2,1 puncte procentuale față de 2024.

Planul bugetar-structural pe termen lung al României își propune, printre altele, consolidarea sustenabilității financiare și menținerea unui ritm echilibrat al investițiilor publice, asigurând o traiectorie pozitivă pentru economia națională până în 2031.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro