Ministerul Finanțelor (MF) a anunțat că a reușit să atragă luni o sumă totală de peste 1,939 miliarde de lei prin două tipuri de emisiuni financiare: obligaţiuni de stat și certificate de trezorerie cu discont.

Această mișcare face parte din strategia ministerului de refinanțare a datoriei publice și finanțare a deficitului bugetar.

Prima emisiune, de obligațiuni de stat, a adus în visteria statului 1,022 miliarde de lei, având o maturitate reziduală de 61 de luni și un randament mediu anual de 6,36%. Valoarea nominală inițială a fost de 400 de milioane de lei, iar cererea din partea băncilor a depășit așteptările, atingând 1,2 miliarde de lei. O licitație suplimentară este programată pentru marți, prin care statul intenționează să atragă alte 60 de milioane de lei.

Cea de-a doua emisiune, de certificate de trezorerie cu discont, a adunat 917,4 milioane de lei cu o maturitate reziduală de 7 luni și un randament mediu anual de 6,01%. La fel ca în cazul obligațiunilor de stat, interesul băncilor a fost mai mare decât suma vizată inițial de minister, subscrierile ajungând la 1,086 miliarde de lei pentru o valoare nominală a emisiunii de 400 de milioane de lei.

Pentru luna aprilie 2024, Ministerul Finanțelor își propune să atragă împrumuturi de la băncile comerciale de până la 6 miliarde de lei, cu posibilitatea de suplimentare prin licitații secundare necompetitive, suma totală vizată putând să ajungă la 6,78 miliarde de lei. Această sumă reprezintă o creștere față de cea programată în martie 2024 și va fi folosită pentru refinanțarea datoriei publice și suportul deficitului bugetului de stat.

Emisiunile de luni subliniază strategia continuă a Ministerului Finanțelor de a asigura finanțarea necesară pentru operațiunile statului, adresându-se direct pieței de capital pentru acoperirea nevoilor de finanțare.