Reclamă

Ministerul Energiei a anunțat vineri că a integrat sugestiile primite de la actorii din societatea civilă, mediul academic și industrie cu privire la proiectul „Strategiei Energetice a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050” și a publicat varianta actualizată. Procesul de consultare publică s-a desfășurat între 14 iunie și 13 iulie 2024, culminând cu o dezbatere la sediul Institutului Național de Statistică pe 3 iulie. Ministerul Energiei a precizat că, în timpul consultărilor, au fost recepționate 48 de puncte de vedere scrise, însumând sute de sugestii punctuale.

Potrivit declarațiilor instituției, „Facem încă un pas în adoptarea unei strategii naționale care va ghida dezvoltarea sectorului energetic într-un mod coerent, bine planificat. Ultima strategie energetică a fost adoptată acum 17 ani, pentru perioada 2007-2020. Printre noutăți, Strategia subliniază imperativul garantării securității energetice a Republicii Moldova, accentuarea reducerii prețurilor energiei și dezvoltarea capacităților de stocare și a securității cibernetice. Documentul a fost elaborat de experți din Ministerul Energiei, fără a utiliza fonduri publice pentru consultanță externă”, a spus ministrul Sebastien Burduja.

Acesta a mai subliniat că „Trebuie să răspundem provocărilor inovativ și să utilizăm oportunitățile inteligent. Strategia Energetică este despre investiții care aliniază sectorul energetic la nevoile României de mâine”. Ministerul Energiei consideră că această strategie este esențială pentru procesul de dezvoltare al țării.

De asemenea, documentul vizează menținerea prețurilor accesibile, creșterea competitivității economice, dezvoltarea surselor regenerabile și îmbunătățirea eficienței energetice. Acesta evidențiază nevoia consolidării rețelelor de transport și distribuție și încurajează creșterea consumului intern în condiții de eficiență. Ministerul a concluzionat că România dispune de resursele necesare pentru a deveni un lider regional în domeniul energetic, pregătită să susțină transformarea economiei.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro