Reclamă

Ministerul Energiei din România beneficiază în anul 2025 de un buget de 14,7 miliarde lei, în creștere cu peste 152% față de anul precedent. Potrivit ministrului de resort, Sebastian Burduja, cea mai mare parte a acestor fonduri, aproximativ 75%, este destinată proiectelor finanțate din fonduri nerambursabile, PNRR și Fondul pentru Modernizare. „Avem un buget bazat pe responsabilitate şi proiecte de dezvoltare, pentru care un leu investit astăzi poate genera un efect de multiplicare pentru viitor”, a declarat Burduja.

Proiectul de buget al ministerului prevede alocarea a 1,5 miliarde lei pentru susținerea schemei de compensare-plafonare a prețurilor la gaze și energie electrică. Acest program a asigurat pentru România competitivitatea prețurilor la nivelul Uniunii Europene. Ministrul a subliniat că schema va continua, cu detalii finale ce urmează să fie stabilite în curând de Coaliție și Guvern.

Bugetul include, de asemenea, fonduri pentru continuarea exproprierilor și a unor proiecte industriale majore. Burduja a menționat proiectele hidroenergetice de la Răstolița, Cornetu-Avrig și Pașcani, subliniind importanța acestor investiții pentru securitatea energetică națională. Finanțările vor acoperi și pachetele de ajutor de stat pentru Complexul Energetic Oltenia și Valea Jiului, conform schemelor aprobate de Comisia Europeană.

Ministrul Burduja a afirmat că „ne bazăm pe capacitățile energetice pe bază de cărbune pentru a garanta securitatea energetică a țării și a regiunii. Tranziția de la cărbune la alte surse de energie va fi gestionată cu atenție”.

Mai mult de trei sferturi din bugetul ministerului este dedicat investițiilor, un record potrivit ministrului. Aceste fonduri vizează continuarea marilor proiecte, precum cel nuclear sau centrala de la Iernut, și modernizarea infrastructurii de transport și distribuție a energiei.

Guvernul a aprobat recent proiectul de buget pentru anul următor, construit pe o prognoză de creștere economică de 2,5% și un deficit bugetar de 7% din PIB.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro