Reclamă

Ministerul Energiei a anunțat semnarea contractului pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, între Nuclearelectrica și un consorțiu format din companiile Flour, Sargent & Lundy (SUA), Atkins Realis (CANDU – Canada) și Ansaldo (Italia). Acesta este catalogat drept cel mai important proiect pentru sectorul energetic românesc din ultimele decenii, conform ministrului Sebastian Burduja. „Avem alături cei mai puternici parteneri internaționali pentru a-l duce la bun sfârșit până în 2031-2032”, a declarat oficialul guvernamental.

Contractul de Inginerie, Achiziții și Management al Construcției (EPCM), semnat la Baku, în cadrul Conferinței ONU privind Schimbările Climatice, COP 29, reprezintă un pas crucial pentru consolidarea securității energetice și tranziția spre o energie curată în România. Semnătura contractului vine după ce Ministerul Energiei a votat pentru această acțiune în cadrul Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica SA.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat dimensiunea impresionantă a proiectului, care va aduce o putere instalată adițională de peste 1400 MW la Cernavodă, cu o creștere a producției anuale de energie de peste 11 milioane MWh. De asemenea, proiectul promite crearea a peste 19.000 de locuri de muncă și reducerea emisiilor de CO2 cu minim 10 milioane de tone anual. Noile unități vor putea satisface consumul anual pentru peste 7 milioane de gospodării în România, iar odată finalizate, țara va putea asigura peste 30% din necesarul național de energie exclusiv prin energie nucleară.

Contractul, semnat între EnergoNuclear, filială a Nuclearelectrica, și consorțiul internațional, este structurat în două etape: LNTP (Limited Notice to Proceed) și FNTP (Final Notice to Proceed). Cosmin Ghiță, Director General Nuclearelectrica, a evidențiat rolul crucial al tehnologiei CANDU și al energiei nucleare în decarbonizarea României, subliniind contribuția acestora la securitatea și durabilitatea energetică.

Proiectul prevede ca în faza LNTP să fie furnizate servicii de proiectare, dezvoltare și management, axându-se pe un sistem integrat de asigurare a calității, pregătind astfel Unitățile 3 și 4 pentru funcționare comercială. Finalizarea acestei faze va permite luarea deciziei finale de investiție și demararea construcției. Cu un potențial de a contribui cu 33% la producția totală de energie, proiectul promite și o reducere anuală de 20 de milioane de tone în emisiile de CO2, având un impact semnificativ asupra economiei și sustenabilității energetice a României.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro