Reclamă

Ministerul Educației și Cercetării, prin vocea ministrului Daniel David, a dezvăluit că noile planuri-cadru pentru învățământul liceal vor aduce o schimbare majoră în modul de alocare a numărului de ore. În loc ca ministerul să stabilească în primul rând distribuția orelor pe discipline, școlile și elevii vor juca un rol mai important în această decizie. Anunțul a generat un val de interes, fiind trimise sute de mesaje către minister în doar 24 de ore.

„Mă bucur că proiectele de planuri-cadru pentru învățământul liceal au stârnit deja un interes atât de mare, primind în nici 24 de ore sute de mesaje. Este normal, iar asta arată că ne pasă de viitorul copiilor noștri! Avem câteva săptămâni pentru analize serioase și discuții constructive, decizia finală urmând a se lua în luna mai, într-un consens cât mai larg”, a precizat Daniel David într-un comunicat emis de Ministerul Educației.

Ministrul subliniază că descentralizarea atributelor decizionale este menită să promoveze autonomia și performanța, încurajând școlile să păstreze sau chiar să crească numărul de ore la anumite discipline. Această abordare a fost adoptată pentru a gândi propunerile în interesul elevilor, implicând atât profesorii, cât și părinții.

Planurile propun și menținerea tehnologiei informației și comunicațiilor ca parte a trunchiului comun pentru toate anii de studiu, cu posibilitatea de a suplimenta aceste ore acolo unde se consideră necesar. „Pentru a avea buni specialiști, ne trebuie accentuarea competențelor de specialitate, mai ales în clasele XI/XII; nu ne oprește nimeni însă să avem abordări mai transdisciplinare și la acest nivel (istorie la profilul real sau științe la profilul uman), dacă școala și elevii doresc asta (prin orele de CDEOȘ), dar acest lucru nu mai este impus de minister, ci lăsat la autonomia/libertatea școlii și elevilor”, a explicat David.

Pentru a facilita acest proces de reformă, Ministerul Educației va organiza patru dezbateri cu prezență fizică în centre academice importante: București (11 februarie), Cluj-Napoca (14 februarie), Iași (25 februarie) și Timișoara (4 martie). Acestea vor fi urmate de o dezbatere online pe 6 martie. „Aștept în următoarele săptămâni să avem această analiză serioasă și discuție constructivă, decizia finală urmând a se lua în luna mai, într-un consens cât mai larg”, a conchis ministrul.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro