Reclamă

Ministerul de Externe din Chișinău a emis un avertisment privind existența unor semnale care indică încercări de organizare a transportului ilegal de alegători în Rusia. Conform ministrului de Externe, Mihai Popșoi, aceste demersuri ar putea avea scopul de a crea impresia falsă de aglomerație la secțiile de votare din Moscova, în contextul alegerilor prezidențiale și al referendumului proeuropean de pe 20 octombrie. „Din păcate, avem semnale, inclusiv în spațiul public, că Federația Rusă ar încerca să organizeze transportarea alegătorilor, lucru care este ilegal conform Codului electoral al Republicii Moldova. În cazul în care acest lucru se va confirma, va trebui să luăm măsuri. (..) În dependență de situația care se va crea, măsurile vor fi impuse de organul electoral”, a declarat Popșoi.

Ulterior, Ministerul a transmis un comunicat în care a subliniat „preocuparea” față de aceste informații, acuzând că scopul tentativelor ar fi de a pune la îndoială legitimitatea scrutinului. Ministerul a făcut un apel către autoritățile ruse și alte entități să evite acțiuni care ar putea periclita procesul electoral: „Considerăm că scopul acestor încercări este de a pune la îndoială legitimitatea scrutinului. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe atrage atenția autorităților ruse și oricăror entități despre neadmiterea încercărilor de periclitare a procesului electoral prin acţiuni contrare legii.”

Se pare că unii alegători moldoveni au fost înregistrați fără acordul lor pentru a vota în Rusia, iar aceste informații, cumulate, au ajuns la Comisia Electorală Centrală (CEC). Președinta CEC, Angelica Caraman, a menționat că acest fapt ridică suspiciuni rezonabile cu privire la buna-credință a utilizării sistemului de înregistrare prealabilă pentru vot în Rusia, fapt susținut și de alegători care au afirmat că nu s-au înregistrat pentru a vota în afara țării.

În contextul acestor alegeri, Moldova va organiza secții de votare și în alte țări, inclusiv Rusia, Israel și Ucraina. În Rusia, numărul inițial de cinci secții a fost redus la două din motive logistice și de securitate. În România vor funcționa 16 secții de vot, dintre care trei la București.

Ministerul de Externe de la Chișinău a promis că va monitoriza îndeaproape procesul electoral și va asigura desfășurarea acestuia conform normelor legale și internaționale. „Autoritățile responsabile ale Republicii Moldova vor asigura buna desfășurare a alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional în conformitate cu legislația electorală națională și standardele internaționale în materie electorală”, se arată în comunicatul emis de minister.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro