Reclamă
Reclamă

Ministerul Apărării Naționale a transmis, într-un comunicat de presă, că pe rețelele de socializare este distribuită o informație falsă, conform căreia „MApN și autoritățile statului român fac în ascuns pregătiri pentru reintroducerea stagiului militar obligatoriu sau pentru mobilizarea rezerviștilor militari, care să fie trimiși să lupte în Ucraina”.

Potrivit unui comunicat al MApN, recent, în spațiul online a fost reluată o temă falsă, care pretinde că o adresă trimisă de Serviciul Asistență Medicală și Programe de Sănătate al DSP București către medicii de familie din Capitală ar fi „dovada” atragerii României în războiul ilegal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

„Într-un limbaj alarmist, postarea în discuție, care a fost redistribuită semnificativ în diferite platforme social media, acreditează ideea că MApN și autoritățile statului român fac în ascuns pregătiri pentru reintroducerea stagiului militar obligatoriu sau pentru mobilizarea rezerviștilor militari, care să fie trimiși să lupte în Ucraina. Aceste așa-zise ‘dovezi’ nu au nicio legătură cu realitatea”, se precizează în comunicat.

Reclamă

Adresa din facsimil reprezintă o procedură de rutină. Direcțiile de sănătate publică transmit centrelor militare zonale și județene în fiecare an, până la data de 1 noiembrie, tabele cu bărbații între 18 și 35 ani care au afecțiuni medicale incompatibile cu serviciul militar, menționează MApN.

„Justificarea nevoii de transmitere a acestor situații statistice poate fi ușor înțeleasă: Executarea serviciului obligatoriu în calitate de militar în termen și militar cu termen redus a fost suspendată pe timp de pace în România, începând cu data de 1 ianuarie 2007,” arată sursa citată.

Ministerul Apărării precizează că a comunicat „în repetate rânduri” că nu a luat în calcul, în niciun moment, revenirea la serviciul militar obligatoriu, ci are în vedere exclusiv soluții de recrutare a rezerviștilor pe bază de voluntariat.

Revenirea la serviciul militar obligatoriu și, în consecință, la desfășurarea proceselor de recrutare pentru cetățenii încorporabili se face în condițiile aceleiași legi, care prevede că: „pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum și pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condițiile legii.”

„Drept urmare, procesul de recrutare-încorporare a cetățenilor care îndeplinesc condițiile legale pentru a putea fi încorporați va avea loc doar în situația în care în România va fi decretată una dintre cele trei stări prevăzute de lege, respectiv starea de război, starea de mobilizare sau starea de asediu,” subliniază MApN.

Acest proces este pregătit însă, ca în multe alte țări, din timp de pace. Detaliile cu privire la activitățile pe care autoritățile competente din România sunt obligate să le desfășoare pe timp de pace pot fi consultate în textul Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, Capitolul III, Evidența militară (art. 40-53).

Articolul 47 stabilește: „Direcțiile sanitare județene și a municipiului București întocmesc și transmit centrelor militare anual, până la data de 1 noiembrie, tabele nominale cu cetățenii români, bărbați, cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, care au fost înregistrați cu afecțiuni medicale incompatibile cu îndeplinirea serviciului militar.”

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro