Reclamă
Reclamă

România a ridicat marți nivelul de alertă pentru Kenya la 8 din 9, avertizându-i pe cetățenii români să evite deplasările în această țară. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că această decizie este luată pe fondul evoluțiilor de securitate, generate de tensiunile interne din Kenya, inclusiv recentele demonstrații din Nairobi.

„Pe fondul evoluțiilor de securitate generate de tensiunile interne din Republica Kenya, inclusiv demonstrațiile recente din Nairobi, Ministerul Afacerilor Externe a decis ridicarea nivelului de alertă pentru acest stat la nivelul 8/9 – Evitați orice călătorie! (…). Astfel, MAE recomandă cetățenilor români care intenționează să călătorească în acest stat să își revizuiască planurile de călătorie și să își amâne deplasările în Kenya”, a transmis MAE.

Persoanele care sunt deja în Kenya sunt sfătuite să stea departe de zonele în care au loc proteste și să urmeze cu strictețe instrucțiunile autorităților locale. Prin intermediul Ambasadei României la Nairobi, MAE monitorizează situația de securitate și este pregătit să acorde ajutor românilor în caz de nevoie. Cei care au nevoie de asistență consulară pot apela numărul de telefon al Ambasadei României la Nairobi (+254721214073), apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de operatorii Call Center în regim de permanență.

Reclamă

În mai multe orașe din Kenya au izbucnit manifestații după ce guvernul a anunțat un proiect al bugetului de stat care prevede introducerea de noi taxe, inclusiv o TVA de 16% la pâine și o taxă anuală de 2,5% impusă vehiculelor particularilor. Mii de oameni s-au strâns în Nairobi pentru a cere retragerea proiectului propus de autorități. În urma protestelor, autoritățile au anunțat că vor retrage o parte din măsurile legislative propuse, iar președintele s-a declarat pregătit să discute cu protestatarii.

Protestatarii au încercat inclusiv să intre în clădirea Parlamentului, iar polițiștii au tras mai multe focuri de armă. Amnesty International Kenya a precizat că mai mulți oameni au fost răniți în altercațiile cu forțele de ordine.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro