Reclamă
Reclamă

Noul prim-ministru sârb, Milos Vucevic, a expus într-un interviu pentru AFP, citat de Agerpres, provocările majore cu care se confruntă guvernul său, printre care relaţia cu Kosovo şi scandalul trimiterii de muniție în Ucraina. El a dat asigurări că ţara sa este pregătită să facă compromisuri cu Kosovo.

„Serbia este absolut pregătită să discute cu Kosovo, să încheie acorduri, să facă compromisuri”, a declarat Vucevic înaintea unei întâlniri dintre preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, şi prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, prima după aproape un an.

„Este mai bine să stai în jurul unei mese de o mie de ori fără rezultate decât să ai un singur incident pe teren. Mai bine să te aşezi, să te întâlneşti, să încerci să vorbeşti unul cu celălalt. Totul mai degrabă decât o escaladare”, a adăugat Vucevic, fără a preciza natura compromisurilor la care ar fi dispusă partea sârbă.

Reclamă

Vucevic a subliniat că „marile state nu sunt grozave datorită teritoriului lor, ci datorită responsabilităţii lor de a căuta pacea şi compromisul”. Serbia nu a recunoscut niciodată independenţa Kosovo, o fostă provincie care și-a declarat independența unilateral în 2008.

Prim-ministrul sârb i-a atribuit lui Kurti responsabilitatea pentru starea de „moarte clinică” a dialogului Serbia-Kosovo: „Cred că nu vrea deloc ca dialogul să reuşească”.

Tensiunile dintre Serbia şi fosta sa provincie au persistat de la războiul de la sfârşitul anilor 1990, un război care a dus la mii de morţi şi la o intervenţie armată a NATO împotriva Serbiei. Progresele în dialog au fost urmate adesea de conflicte şi o revenire la status-quo.

Vucevic, numit prim-ministru în primăvară după ce a condus ministerul apărării, a recunoscut, de asemenea, că armele sârbești ar putea ajunge în Ucraina pentru a ajuta armata ucraineană. „Nu este vorba de o contribuţie sârbă la unul dintre beligeranţi”, a afirmat Vucevic, explicând că armele sunt vândute ţărilor terţe care le redistribuie.

Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că Rusia „va analiza afirmaţiile” cu privire la munitiile sârbe ajunse la Ucraina şi „le va discuta cu prietenii săi sârbi”.

„Nu vreau să împiedic companiile să ne vândă muniţia în Spania, Cehia, Statele Unite… Pentru că nu este interzis şi nu este imoral să producem arme şi muniţii care, din păcate, sunt folosite şi acolo unde există război”, a explicat Vucevic.

Serbia încearcă de ani buni să îşi menţină echilibrul între Est şi Vest, o sarcină devenită mult mai dificilă după invadarea Ucrainei de către Rusia. Candidată la aderarea la UE, Serbia a condamnat la ONU invazia rusească, dar refuză să se alinieze la sancţiunile occidentale împotriva Kremlinului, care furnizează peste 90% din gazul utilizat în Serbia.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro