Prezent la eveniment, premierul Ludovic Orban a confirmat: "Capacitatea de producţie va creşte"

Vineri a fost zi de maximă importanţă pentru sistemul medical din România. Militarii au reuşit să acorde încă un ajutor de excepţie în lupta împotriva coronavirusului. Specialiştii din Centrul de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie au prezentat un sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenţi biologici – BIOEVAC (tip izoletă). Prezentarea izoletei a fost făcută în faţa premierului Ludovic Orban.

Alături de premierul Orban s-a aflat şi ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi ministrul Economiei, Virgil Popescu. Aceştia au fost uimiţi să vadă noul sistem care le poate fi de ajutor românilor în aceste clipe grele. Astfel, cu toţii au luat parte la momentul în care s-a prezentat, la recepţia primului lot de Sisteme de evacuare a personalului contaminat cu agenţi biologici – BIOEVAC, de concepţie românească, ce urmează să intre în dotarea MApN, şi la prezentarea prototipului modulului pentru izolare a personalului contaminat cu agenţi biologici, inclusiv SARS-CoV-2.

Ce a transmis Orban

“Felicit Ministerul Apărării, Ministerul Economiei, ROMARM-ul şi Stimpex să introducă în fabricaţie izolete, care sunt atât de necesare în situaţia epidemiei de coronavirus pentru transportarea bolnavilor sau transportarea persoanelor în condiţii de izolare perfectă. Capacitatea de producţie a izoletelor va creşte şi în ceea ce ne priveşte vom achiziţiona, atât prin ONAC, prin Ministerul Apărării şi prin alte entităţi ale statului, aceste produse pentru a le pune rapid la dispoziţia ambulanţelor, la dispoziţia spitalelor pentru a putea fi utilizate cât mai rapid”, a afirmat Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

Noul echipament a fost gata pe 16 martie, ulterior a fost testat şi omologat, pe 18 şi 19 martie, de specialişti din cadrul Departamentului pentru armamente şi cercetători ştiinţifici din cadrul Centrului de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie şi ACTTM.

Share.