În jur de 11.000 de militari nord-coreeni au fost transferați în regiunea Kursk a Federației Ruse, pregătiți să intre în lupte directe cu armata ucraineană, potrivit informațiilor furnizate de Pentagon. „(Militarii nord-coreeni) se deplasează în Kursk cu un scop. Ne așteptăm ca aceștia să fie angajați în operațiuni de luptă”, a declarat Sabrina Singh, adjuncta secretarului de presă al Pentagonului.
Deși momentan nu există dovezi că alte trupe nord-coreene ar fi transferate în Rusia, SUA consideră situația ca fiind susceptibilă la schimbări, după cum a menționat Singh. Statele Unite cataloghează Coreea de Nord ca un stat cobeligerant, implicat activ în războiul dintre Rusia și Ucraina.
Referindu-se la acuzațiile Rusiei, care susține că SUA escaladează conflictul prin permisiunea acordată Ucrainei de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune fabricate de SUA, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a refuzat confirmarea oficială a unei astfel de schimbări de politică, declarând că „Rusia a fost cea care a escaladat conflictul de nenumărate ori”. Totodată, un înalt oficial american a confirmat că președintele Joe Biden și-a modificat politica pentru a permite Ucrainei să utilizeze ATACMS furnizate de SUA în interiorul Rusiei, ca răspuns la desfășurarea trupelor nord-coreene la Kursk.
Regiunea Kursk, situată aproape de frontiera ruso-ucraineană, este locul unei incursiuni terestre declanșate de militarii ucraineni în luna august, care nu a putut fi încă respinsă de armata rusă. Conform datelor oferite de Pentagon, armata rusă înregistrează în prezent pierderi semnificative, de aproximativ 1.200 de militari uciși și răniți pe zi.