Autorecenzarea s-a încheiat de curând, însă se pare că problemele încă continuă să apară. Aproximativ două milioane de oameni nu au completat în totalitate chestionarul sau l-au completat greșit. Aceștia riscă acum să fie amendați așa că, pentru a scăpa de amendă, vor trebui să fie acasă atunci când vine recenzorul.
Cea mai mare problemă este faptul că oamenii nu știu că figurează ca nerecenzați, fiindcă platforma nu anunță acest lucru. Pentru asta ei trebuiau să intre la secţiunea „Verificarea autorecenzarii după 7 zile”, de pe site-ul recensamantromania.ro, adică pe același site pe care s-au şi autorecenzat. Tot ce trebuiau să facă era să introducă CNP-ul pentru a vedea dacă documentul a fost înregistrat.
Amenzi pentru cei care nu au completat corect chestionarul privind autorecenzarea
Dacă respectivul chestionar era completat corect, atunci oamenii primeau o dovadă de autorecenzare. Dacă nu era completat corect respectivul chestionar, atunci apărea un mesaj privind neefectuarea autorecenzării. Cei care nu doreau să mai aștepte acasă recenzorul puteau relua completarea chestionarului.
Acum, conform cifrelor furnizate de INS, aproximativ două milioane de oameni sunt în această situație fiindcă nu au verificat acest lucru. Oamenii nu știu dacă datele lor au fost introduse în baza de date. Atenție! E-mailul de mulțumire pentru participare primit după efectuarea chestionarului nu confirma validarea datelor. Cei care se află în această situație vor trebui să aștepte acasă recenzorul, pentru a nu avea probleme.
Cei de la Institutul Naţional de Statistică spun că nu există o altă variantă şi recunosc că a existat o scăpare în realizarea platformei, în sensul că aceasta nu ar fi trebuit să permită trimiterea chestionarelor incomplete.
Recenzorii vin din ușă în ușă
Începând cu 3 iunie a început recenzarea pe teren. Recenzorii vor merge din ușă în ușă până pe data de 17 iulie, iar dacă nu găsesc pe nimeni acasă, vor fi obligați să se întoarcă.
Vestea bună este, însă, că etapa de recenzarea pe teren a început pe data de 3 iunie, iar cei aproape 2 milioane de români care se află în această situație, vor trebui să aștepte acasă vizita recenzorului și astfel vor scăpa de amendă.
Cel mai recent recensământ a avut loc în 2011, fiind al treilea de după căderea regimului comunist, după cele din 1992 și 2002.